Barnböcker, Boktips
Omslag till Anno & Issa Text: Ylva Oknelid, Text: Linnea Lundborg, Bild: Ylva Oknelid. Alfabeta bokförlag.

Omslag till Anno & Issa Text: Ylva Oknelid, Text: Linnea Lundborg, Bild: Ylva Oknelid. Alfabeta bokförlag.

Anno & Issa

Publicerat 23 januari 2023 | Av |

Vårsolens första strålar, ljudet av skatebordhjul mot asfalt, det ljumma vinddraget i ansiktet när man susar fram över de nysopade gatorna.

Anno & Issa av Linnea Lundborg är en bok full av sommarkänslor och kärlekspirr. I huvudrollen har vi 11-åriga Anno som tillbringar all ledig tid i skejtparken med kompisen Jakob. En dag träffar hon Issa, som hänger med de äldre tjejerna och som verkar helt orädd när hon kastar sig ner för rampen. Anno och Issa börjar hänga, och snart inser Anno att känslorna för Issa är mer än vänskapliga. När Anno får höra talas om ett skejtläger för tjejer bara måste hon få mamma att låta henne åka. Men lägret krockar med den årliga resan till mormor och morfar. Samtidigt börjar Jakob bete sig konstigt. Varför undviker han henne? De har ju varit bästa kompisar sedan dagis. Och hur hanterar man den första riktigt stora kärleken utan att kunna prata med sin bästa vän?

Berättelsen om Anno och Issa kompletteras av Ylva Oknelids fantastiska illustrationer, där allting blommar och glittrar i pastell, där en rosa himmel sträcker ut sig över villaområdets asfaltsvägar, där det zoomas in och ut på kickflips, ollies och pop shuv-its (för rookien finns en skateboard-ordlista längst bak i boken). Bokens queerhet är okomplicerad och istället är det andra problem som dominerar: dyra lägerkostnader, nojiga föräldrar, kompisbråk och kärlekstrubbel. Med andra ord är det en bok som fyller en viktig funktion på mellanåldershyllan.

Kommentarer inaktiverade.