Amerikaner
Journalisten Björn af Kleen bjuder på livfulla reportage från det stora landet i väster.
Björn af Kleen har turnerat i ett polariserat land. Han har intervjuat både lojala Trump-fans och de som ser behovet av och hett åtrår en maktväxling. Samtalen avhandlar aktuella ämnen som rasism, flyktingskräck, kvinnofientlighet, maktlystnad och girighet. Vi får möta politiker, intellektuella, journalister, författare och gräsrotsväljare. Det är flest Trump-motståndare som kommer till tals. De personer af Kleen träffat med annan åsikt tycks mest nöjda med vad presidenten åstadkommit för deras bankkonton. Men boken ger egentligen inget tillfredsställande svar på den för en svensk kanske mest brännande frågan “hur kan man vara Trump-anhängare”.
Här återfinns bland andra Amerikas första kvinnliga utrikesminister (1997-2001) Madeleine Albright. Hon är en hetlevrad 82-åring, som kom till USA när hon var elva år 1948, efter att kommunisterna invaderat Tjeckoslovakien. Redan 1939 tvingades diplomatfamiljen Korbel fly till London för att undkomma judeförföljelserna (även om föräldrarna lyckades dölja detta faktum för barnen). Den som vill veta mer om Albrights livshistoria kan läsa hennes intressanta memoarer Madam Secretary från 2003. I år har hon för övrigt utkommit med en ny bok betitlad Fascism: en varning, där hon jämför Trumps retorik med Mussolinis.
Tarana Burke (som myntade begreppet “me too”) är ett annat av Björn af Kleens intervjuobjekt. Vidare har han stått öga mot öga med Michael Wolff, författare till bästsäljaren Fire and Fury, som skildrar presidenten genom hans nära medarbetare. Författare som Masha Gessen, Paul Auster (som först skriver sina romaner för hand och sedan rent dem på en portabel Olympia-skrivmaskin som varit i hans ägo sedan 1974), Salman Rushdie och Jennifer Egan figurerar också i boken.
Björn af Kleen är förvisso en skicklig journalist. Hans stil är sparsmakad, språket lättflytande med roande liknelser och många citat. Af Kleen beskriver exempelvis den lika myndige som inflytelserika litteraturkritikern James Wood i “New Yorker” med nedanstående festliga, om än för objektet föga smickrande, ord:
vid Havard Square i Cambridge står en lodis med stripig mittbena… Han kör familjens Audi kombi med en tants försiktighet – med bröstet tryckt mot ratten och hakan framskjuten över instrumentbrädan.
Sedan 2017 är Björn af Kleen Dagens Nyheters korrespondent i USA, en prestigefull post som vanligtvis går till en journalist med fler arbetsår på nacken än den relativt unge af Kleen (född 1980). Fast han har förstås redan en hel del på sin meritlista. Bland annat böckerna Jorden de ärvde (2009), Lucke & Lull – arvet efter en Bonnier ( 2013) samt Zlatan, Silvia och andra svenskar (2016).
Amerikaner är intressant – inte alltför djuplodande – läsning inför valet i november 2020, endast ett år bort.