Musik

Alla lyssnar på Afrika

Publicerat 27 januari 2010 | Av |

”Alla lyssnar på Afrika” påstår Dagens Nyheter och hänvisar till Peter Bjorn och John, A Camp, Franz Ferdinand, Radioclit och Suburban Kids with Biblical Names.

Ett fan till det afrikanska soundet, indiepopparen Avner, går till och med till en afrikansk frisersalong! Det som lockar i den afrikanska musiken är det repetetiva och det melodiska gitarrspelet. Under senare år har det kommit en strid ström med återutgiven musik från 60-, 70- och 80-talet. Afrikansk musik i botten men med klara influenser från soul, funk och disco.

Ett tecken på Afrikas allt starkare närvaro är att soul- och hiphop-magasinet Waxpoetics senaste nummer helt är vikt åt Afrika, med artiklar om afrobeatens skapare, Fela Kuti, och hans trummis Tony Allen, som sägs kunna hålla fyra rytmer samtidigt i händer och fötter.

Men Göteborg då? Visst här märks också de afrikanska rytmerna! På Clandestino.

Festivalen Orchestra Baobab och hypnotiska Konono No 1, på WoW. Fela Kutis son Seun med pappas band Egypt 80 – en rytmisk och dansant höjdpunkt på festivalen. Mali är väl det land vi har lyssnat till mest. Landets främsta sångerska Oumou Sangaré besökte Konserthuset i november och tog med publiken till betydligt hetare platser än vad Göteborg var då.

På Stadsbiblioteket Göteborg kan du hitta en massa skön musik från Afrika. På gång är t.ex. Malatu Astatke – The story of Ethio jazz, Ghana special, Tikken Jah Fakoly- Francafrique, Keletigui et ses Tambourinis och Ouled Bambara – Portraits of Gnawa.

Kommentarer inaktiverade.