Blogg, Film

Alla hjärtan

Publicerat 14 februari 2015 | Av |

Idag är det Alla Hjärtans Dag och det kan vara en romantisk dag med tända ljus och vackra ord. Eller så tycker man att det är en kommersiell högtid som bara finns till för att affärerna ska få sälja mer kort och blommor.

Oavsett vilket kan det vara roligt att se en film med kärlekstema och då passar filmen Frost bra!

Den kom förra året och är en av Disneys populäraste filmer någonsing och den har allt en klassisk Disneyfilm ska ha: vackra bilder, massor av musik, magi och roliga sidofigurer. Dessutom utspelar sig allt i nordiska miljöer. Det skymtas en midsommarstång, snögubben heter Olof, affärsinnehavaren pratar svengelska och renen Sven spelar en stor roll.

Handlingen bygger löst på HC Andersens saga ”Snödrottningen” (fråga på barnavdelningen om du vill läsa originalet, den förekommer i ett par bilderböcker och olika samlingar) och den kretsar kring prinsessorna Elsa och Anna som är systrar. Elsa kan framkalla is och snö med sina händer, men när hon råkar skada sin syster med sina krafter bestämmer hennes föräldrar att det är säkrast att hon döljer dem för gott. Följden blir att hon isolerar sig och Anna, som fått minnena av magin borttrollade, saknar sin syster oändligt och förstår ingenting. Och när deras föräldrar dör i en havsstorm blir de båda flickorna ännu ensammare på varsitt håll.

När Elsa ska krönas till drottning och för första gången på åratal ska ha kontakt med andra människor är hon livrädd för att hon ska råka avslöja att hon inte är som alla andra.

Det fina med Frost är att den på många sätt verkar vara en vanlig kärleksfilm med prinsessor och en prins, och en råbarkad men god renskötare. Men i stället ifrågasätter den faktiskt en del av Disneymyterna, som kärlek vid första ögonkastet, att ”äkta kärlek” är det samma som romantisk kärlek, och att ett lyckligt slut är det samma som giftermål.

Men ett lyckligt slut är det! Och det kan behövas lite feelgood oavsett om man är lyckligt kär eller lyckligt singel.

 

 

Kommentarer inaktiverade.