Barn och unga, Blogg, Boktips, E-böcker
Bild från ungaavdelningen.

Alexandras bästa läsning från Unga-avdelningen 2023

Publicerat 22 december 2023 | Av |

Det är med glädje jag ser över boklistan för 2023 då jag har lyckats lägga ner mer tid på läsningen än vad jag hade kunnat ana att jag skulle göra. Hela året har fyllts av boktips från kollegor, men också tips på från besökare på Unga-avdelningen, och det är just dessa jag ägnat mycket tid.

Nedan följer några av min bästa läsning på Unga-avdelningen utifrån genre år 2023.

Ungdom

Det virvlade många funderingar i huvudet kring vilken av ungdomsböckerna jag läst i år som har gjort störst intryck. Lilla Augustpris-nominerade Yani av Nora Khalil står högt på listan av böcker som överraskat och roat, en bok jag läste strax efter att ha träffat författaren i egen hög person.

Rachel Lynn Solomon imponerade med sina ungdomsböcker i härlig romcom-stil som alla innehåller karaktärer med judisk bakgrund. 

En gång slockna alla stjärnor av Kristina Falk skakade om, ett förödande tips från en deltagare i vår Skrivarcirkel – läs på egen risk! 

Jag har trots dessa fantastiska kandidater en favorit i Sång till en fjäril av Maria Küchen. Denna ungdomsbok lyckades med sina 20 år på nacken ta mig tillbaka till den intensiva känslostormen som är tonåren. Ett ypperligt exempel på tidlöst skrivande.

Boken handlar om ett gäng ungdomar som går i nian tillsammans och är skriven i dagboksstil med flera personers perspektiv. Det är framförallt tonen som fångar mig, det självkritiska, ironiska, stundom poetiska, som målar en bild av det jag minns att tonåren faktiskt var, med skarp inblick i olika personers verkligheter.

Tips från bibliotekarien: bortse från det hemska omslaget! I min ungdom var omslag av denna typ de enda som fanns men jag har väldigt svårt för att acceptera ett sådant omslag idag. Gör den en tjänst och döm den inte efter utseendet, den står i stark kontrast till sin vackert tragiska berättelse.

 

Fantasy

Inom fantasy-genren har ett flertal böcker lämnat avtryck under året. De utvalda: Tankeläsaren är första delen i en serie av Kristin Cashore som nyligen fått en tillkomst vid namn Seasparrow. Detta är en serie som nu ligger och ruvar i min att-läsa-lista till den dag då jag vet att jag behöver någonting riktigt bra.

Jag tog mig an Fourth Wing av Rebecca Yarros som utnämnts till årets Romantasy på Goodreads, ett efterlängtat äventyr med drakar som fick mig att se om filmen How To Train Your Dragon.

Min bästa upptäckt är dock författaren F. T. Lukens som skrivit fantastiska äventyrsromaner med härlig dialog. Favoriten är In Deeper Waters med en merman som en av huvudkaraktärerna, men det hela började med So This Is Ever After. Båda böckerna är lättsmälta äventyr som lämpar sig för personer som är bekanta med storylines i klassiska tv-spel i RPG-stil. Trovärdig dialog som roar i samtiden och galet mysig. Nu väntar jag på boken Otherworldly som kommer ut i början av 2024.

 

Skräck

Jag har trots min stolthet över årets läsning fortfarande en pinsamt lång lista av böcker i genren skräck som ännu står olästa. Förhoppningen för 2024 är att göra det till ett mer aktivt läsår för just skräck.

Jag har dock en skräck i min repertoar som jag vill visa upp. Det är den grafiska serieromanen Locke & Key av Joe Hill, illustrerad av Gabriel Rodriguez.

En blodig tragedi slår familjen Locke och som ett resultat ska de nu flytta till familjehuset som pappan växte upp i. De tre barnen brottas med det nya i skuggan av det förfärliga som hänt. Men det imponerande huset har många vrår och utrymmen, några som utkräver mystiska nycklar för att gå in i, och i en av dem en ondskefull ande som länge väntat på att få slå sig fri.

Riktigt snyggt illustrerad skräckserie med kluriga vändningar som får en att tänka till. En av de få böcker som jag köpte privat för att pryda mina bokhyllor hemma.

 

Urban Fantasy

Att presentera The Stolen Heir av Holly Black som årets Urban Fantasy är föga förvånande för de som känner mig då Holly Black är en av mina favoritförfattare. Det är första delen av två och en del av det universum som utspelar sig i Elfhame. Väntar nu tålmodigt på att uppföljaren ska släppas 2024!

För den som vill få en extra rolig upplevelse rekommenderar jag att börja från början med Modern Faerie Tales-trilogin då det finns karaktärer som återkommer frekvent i alla Holly Blacks böcker. För den nördige!

Hedersomnämnande går till Middlegame av Seanan McGuire, en Urban fantasy (med angränsan till att vara Rysare) som imponerade med sin fantasifulla story med ruggiga läkare som likt Frankenstein experimenterar med att skapa människor från grunden med syfte att ta över världen.

Även en shoutout till boken Spell Bound, den enda av F.T. Lukens böcker som klassas som Urban fantasy.

Som ni märker är det en uppsjö av berättelser som hållit mig sällskap i år. Och ännu fler är det att se fram emot 2024.

 

Flera av böckerna finns även som e-böcker och ljudböcker i appen Libby.

Kommentarer inaktiverade.