Barnböcker, Boktips
Omslag till Alaska av Anna Woltz. Lilla Piratförlaget.

Omslag till Alaska av Anna Woltz. Lilla Piratförlaget.

Alaska

Publicerat 8 december 2020 | Av |

Sven står inte ut med tanken på att vara den som alla tycker synd om. På kort tid har hela hans liv förändrats, han har gått från att ha varit elitidrottare till att få diagnosen epilepsi, vilket har begränsat hans liv på alla möjliga sätt. När det är dags att börja högstadiet på en ny skola, har Sven därför gjort upp en plan.

Han är övertygad om vikten av att göra ett starkt första intryck och tänker därmed att hans enda chans att bli ihågkommen för något annat än sin epilepsi, är genom att skapa ett bestående minne hos sina nya klasskompisar redan under den första skoldagen. Om det innebär att han måste offra någon annan på vägen, så må det vara hänt. 

Någon som genast hamnar i Svens blickfång är Parker, en av hans nya klasskompisar. När hon begår misstaget att genomföra en utmaning där hon får i uppgift att yla bjällerklang, döper han genast om henne till Barker och trakasserar henne öppet för att få henne att framstå som konstig. Till skillnad från Sven har Parker drömt om att klara sig igenom starten på höstterminen genom att vara så osynlig som möjligt. Hon har haft en allt annat än bra sommar och kände sig alldeles tom inuti, redan innan den mardrömslika skolstarten. Under den senaste tiden har hon inte bara tvingats lämna ifrån sig sin älskade hund Alaska, vilket fortfarande gör fysiskt ont. Dessutom skottskadades hennes pappa under ett beväpnat rån i hennes föräldrars butik, och sen dess har inget varit sig likt.  

Efter skolan upptäcker Parker något som får henne att frysa till is. Hennes nya plågoande Sven möter upp en kvinna med en hund i neongult täcke och det är inte vilken hund som helst. Det är Alaska. Som Sven tar tag i och otåligt rycker med sig. Det kan bara inte vara sant. Sven är Alaskas nya ägare. Hur kan det vara möjligt, att någon så otacksam får vara med den som Parker älskar mest av allt? Parker bestämmer sig direkt. Hon måste få tillbaka sin hund, till varje pris. 

Alaska är den första boken att översättas till svenska från den holländska författaren Anna Woltz stora utgivning och den ger verkligen mersmak. Det är både spännande och underhållande läsning. Det är befriande att växelvis följa både Parkers och Svens perspektiv, vilket tillåter oss att krypa under huden på dem båda och förstå deras drivkrafter bättre. All ilska och frustration som de båda bär med sig kanaliseras ut i den hoppingivande insikten om att livet är till för att levas och att det inte går att gå runt och vara rädd för alla möjliga hemskheter som kan drabba en. En riktigt bra kapitelbok som passar dig som är ungefär 10 år och uppåt. Passar även fint som högläsningsbok. 

Barnavdelningen på Göteborgs stadsbibliotek har en digital bokcirkel om Alaska: http://www.bokcirklar.se/bokcirklar/alaska-av-anna-woltz/ Var med du också! 

Kommentarer inaktiverade.