Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till boken "Äkta kärlekar" av Taylor Jenkins Reid. LB Förlag.

Omslag till boken "Äkta kärlekar" av Taylor Jenkins Reid. LB Förlag.

Äkta kärlekar

Publicerat 12 juni 2023 | Av |

Emma gifter sig med Jesse. Sedan dör Jesse och Emma tror aldrig att hon kommer vara lycklig igen. Sedan träffar hon Sam och blir förälskad på nytt. Sedan kommer Jesse tillbaka, han dog aldrig. Whaaat?!

Taylor Jenkins Reid är kanske mest känd för sin kändiskvartett, bland annat Evelyn Hugos sju äkta män som också blev megastor på TikTok. Jag älskade dessa böcker så när en kollega började prata om Äkta kärlekar och dess premiss så var ju även jag tvungen att ge den en chans.

Romanen handlar om Emma som vi får följa från tonåren till 30-årsåldern. Som tonåring blev hon totalt förälskad i Jesse. Båda drömmer om att flytta från deras lilla stad och resa världen runt. Tillsammans börjar de studera på samma college, får jobb som tillåter dem att resa (Jesse blir fotograf och Emma resejournalist) och leva ett äventyrligt liv. De gifter sig och bosätter sig i Kalifornien. En dag ska Jesse resa till Alaskas glaciärer. Dagen efter får Emma ett samtal: helikoptern Jesse åkte med har kraschat och alla ombord har förklarats döda.

Emma hamnar i en djup sorg. Hon trodde att hon skulle spendera resten av sitt liv med Jesse och nu är hon änka innan hon ens hunnit fylla 30.

Hon bestämmer sig för att flytta tillbaka till sin hemstad. Så småningom tar hon över föräldrarnas bokaffär och skapar ett nytt liv. Sedan träffar hon barndomsvännen Sam.

Emma trodde verkligen inte att hon kunde hitta kärleken igen, men det känns så rätt att vara tillsammans med Sam. Han friar och hon svarar ja. Sedan får Emma ett samtal och det är Jesse.

Det är jag. Jag lever. Hör du mig? Jag är på väg hem.

Äkta kärlekar kom ut på engelska 2016 men det är först i år som den kommit i svensk översättning. Författaren skrev den alltså innan kändiskvartetten och den är också lite annorlunda. Trots den dramatiska handlingen är den skriven som en romance, fast läsaren får alltså romance gånger två. På något vis funkar det.

Det är ett så oerhört intressant dilemma som huvudkaraktären hamnar i. Å ena sidan är hon ju gift med Jesse, hon älskar honom fortfarande och han har väntat på att få komma hem till henne i flera år. Å andra sidan är det förhållandet som ett avslutat kapitel för henne. Hon har förändrats under tiden han varit borta och hon vill inte längre leva det liv de hade tillsammans. Hon älskar dessutom Sam och vill inte lämna honom.

Som läsare slits jag mellan Emmas kärleksintressen. Jag tänker bara, hur sjukt att dumpa någon som varit strandsatt i flera år och vars enda hopp varit att en dag ta sig hem till sin älskade?! Samtidigt kan hon inte lämna Sam som ju är perfekt för henne, eller?

Jag funderar på vad jag hade gjort. Jag hade antagligen blivit ihop med Jesse igen bara för att det är så synd om honom. Som tur är behöver jag själv inte ta det beslutet.

Äkta kärlekar är en fin, snabbläst bok perfekt för strandläsningen i sommar. Den finns även som e-bok, och på engelska både som e-bok och ljudbok, i appen Libby.

Kommentarer inaktiverade.