Barnböcker

Detalj från omslag till Amy, Aron och anden av Ulf Stark. Bonnier Carlsen förlag.

6500 elever i Årskurs 3 får möjlighet att lära känna en älskad och saknad författare

Publicerat 13 november 2017 | Av |

”Barnbokssverige blir sig aldrig mer likt. Kartan är omritad. Ulf Stark finns inte mer. Därmed är ett författarskap avslutat som sträcker sig över ett halvt sekel och mer än hundra boktitlar.” Så inledde barnboksforskaren Åsa Warnqvist sin kärleksförklaring till Ulf Stark, strax efter hans bortgång i början av sommaren 2017.

Ungefär en månad före Ulfs bortgång, satt en grupp bibliotekskonsulenter, barnbibliotekarier och pedagoger i samtal om vilken som skulle bli årets Årskurs 3-bok i Göteborg 2017. För sextonde året var det dags att göra detta angenäma arbete. Så länge har nämligen alla tredjeklassare i Göteborg fått en bokgåva från Staden. Det är inte ovanligt att en bok av Ulf Stark kommer på tal och så var det även i år. Och efter en lång och intensiv diskussion, var boken enhälligt vald, av en mycket nöjd urvalsgrupp.

Ungefär en månad senare satt jag vid min dator och skrev ett mejl till Ulf Stark och Per Gustavsson, i vilket jag tänkte gratulera dem till att deras bok blivit vald att delas ut till 6500 barn i Göteborg. Det kändes högtidligt, jag valde mina ord med omsorg. Men innan jag hann färdigt nåddes jag av beskedet om Ulfs bortgång. Det kändes ofattbart! Några dagar senare fick jag dock veta att han hunnit få beskedet från sin förläggare och blivit väldigt glad.

Så vem var författaren Ulf Stark?

Ulf Stark växte upp i Stockholmsförorten Stureby under 40- och 50-talen. Dit återvänder han sedan i flertalet av sina böcker. Han började skriva redan på gymnasiet, men först var det dikter och han gav ut en roman, innan han 1975 skrev sin första barnbok. Den hette Petter och den röda fågeln (den saknas tyvärr i Stadsbibliotekets magasin.)

Men det riktiga genombrottet kom 1984 med Dårfinkar & Dönickar och där efter följde böcker som Kan du vissla Johanna? , Min vän Percys magiska gymnastikskor, Jaguaren, När pappa visade mej världsalltet, När mamma var indian, En stjärna vid namn Ajax. Det hann bli ett hundratal böcker.

Ulf Stark har nominerats till Augustpriset 8 gånger, senast förra året med Djur som ingen sett utom vi. En gång har han vunnit och det var 1996, med Min syster är en ängel. Utöver det har han kammat hem Astrid Lindgren-priset, Nils Holgersson-plaketten, Expressens Heffaklump, Maria Gripe-priset, Gullspiran, Kulla-Gulla-priset m.fl. Han har även fått en Guldbagge, 1999, för filmmanuset till Tsatsiki,  morsan och polisen samt en rad internationella utnämningar.

Så vad var Ulfs storhet? Jo, Ulf hade en alldeles särskild känsla för språk och rytm och han berättade de berättelser som behövde berättas. Han skrev ärligt och mänskligt om livets stora frågor, så som död, sorg och kärlek. Och han stod alltid på barnets sida.

Årets gåvobok till alla stadens tredjeklassare heter Amy, Aron och Anden och blev en av Ulfs sista böcker. Det var också den första och sista boken han gjorde av en av våra största barnboksillustratörer – Per Gustavsson.

Amy och Aron är bästa vänner och spenderar sitt sommarlov på skroten där Amys pappa jobbar. Det är en fantastisk plats för sakletare och en dag hittar de en gammal oljekanna som visar sig innehålla en ganska trulig ande. Anden har gjort sig osynlig för att slippa de andra, elaka andarna. Och frågan är om anden vågar bli vän med Amy och Aron?

Ulf Starks barnboksbarn har förstås sina egna problem att bearbeta i boken. Amy blir mobbad av killarna i skolan på grund av att hon haltar och Aron saknar sin frånvarande pappa. Och medan sommarlovet går mot sitt slut blir anden mer och mer synlig.

En underbar bok i bästa Ulf Stark-anda och Per Gustavssons illustrationer gör boken till en njutning även bildmässigt. Som högläsningsbok för barn från ca 6 år fungerar den utmärkt och det finns så mycket att samtala om kring läsningen. Som läsa själv-bok fungerar den så snart barnet tagit sig förbi de lättlästa böckerna och börjar läsa lite enklare kapitelböcker.

Åk 3-boken väljs årligen av en urvalsgrupp bestående av barnbibliotekarier och pedagoger. Inför bokutdelningen erbjuds alla lärare i Åk 3 en fortbildning för att möjliggöra ett fördjupat arbete kring boken. Bokgåvan består förutom den utvalda boken, även av en Läsdagbok. Utdelningen sker på stadsdelsbiblioteken under vecka 46. Gåvorna möjliggörs genom medel från Göteborgs Stads Kulturnämnd och Kulturrådet. Genom bokgåvorna vill Kulturnämnden ”betona bokens betydelse för barns möjlighet att utveckla fantasi och språkförmåga vilket är nödvändiga färdigheter för att kunna hävda sina åsikter och rättigheter”

 

 

Kommentarer inaktiverade.