Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Skuggorna vi bär på". Norstedts förlag.

”Åh, dotter till Stig Dagerman – skriver du också?”

Publicerat 7 juli 2017 | Av |

Under sin uppväxt kändes det kravfyllt för Lo Dagerman att bli jämförd med sin pappa, som hon aldrig fick lära känna. Och en dag bara fanns den där på hennes skrivbord – den skrivmaskin, av märket Continental, som Stig Dagerman använt som sitt skrivverktyg.

Det var hennes mamma som placerat den där. Men Lo såg till att Stig Dagermansällskapet fick pappans skrivmaskin istället. Och i vuxen ålder flyttade hon till USA, vilket på sätt och vis, åtminstone till en början, var en flykt från den berömmelse hon insåg att hon själv aldrig skulle uppnå i Sverige. Det var inte bara fadern Stig Dagerman (1923 – 1954) som kastade en tung skugga över hennes barndom. Det faktum att hennes mamma, skådespelerskan Anita Björk (1923 – 2012), också var mycket berömd, gjorde att Lo (1951 -) kände att hon hade alltför mycket att leva upp till.

Stig Dagerman räknas som en av de allra mest kända och inflytelserika svenska författarna genom tiderna. Hans självmord i tidig ålder skakade om hela kultur-Sverige. Lo Dagerman var så liten vid sin fars död att hon överhuvudtaget inte minns honom. Hennes barndom var full av frågor kring vem hennes pappa egentligen var. I den nyligen utkomna biografin Skuggorna vi bär, där Lo är en av författarna, får vi en intressant inblick i Stig Dagermans författarskap och även hans privatliv. Det är också en annan person som vi får lära känna i boken; Etta Federn.

I bokens centrum står den pjäs av Dagerman, Skuggan av Mart, som skrevs 1947. Pjäsen handlar om en kvinna och hennes två söner. Det är den österrikisk-judiska författaren Etta Federn (1883 – 1951) som är förebild för kvinnan i pjäsen. Federn hann under sin livstid bland annat författa ett tjugotal böcker samtidigt som hennes liv kännetecknades av ett starkt politiskt engagemang i anarkistiska kretsar. Det visade sig att Stig Dagerman hade träffat Federn i Paris innan han började skriva sin pjäs. Mötet kom att sätta djupa spår hos Stig.

Lo Dagerman har skrivit biografin över sin far tillsammans med Nancy Pick, som är en släkting till Federn.

På var sitt håll har Lo och Nancy bedrivit en djupt personlig forskning ; Lo har försökt lära känna sin far och Nancy har närmat sig en släkting som tycks ha haft ett så dramatiskt liv. Federn lyckades överleva Förintelsen men ingen i Nancys släkt tycks ha talat om henne.

Skuggorna vi bär är en fängslande bok där de bägge författarna verkligen ger läsaren en chans att komma nära både Stig Dagerman och Etta Federn. Det är två högst intressanta livsöden som presenteras samtidigt som en viktig epok i europeisk nittonhundratalshistoria lyfts fram i dagsljuset.

Kommentarer inaktiverade.