Boktips, E-böcker
Omslag till Adults av Emma Jane Unsworth.

Omslag till Adults av Emma Jane Unsworth. The Borough Press.

Adults

Publicerat 22 juni 2020 | Av |

När man lägger största delen av förmiddagen på att komma på den perfekta bildtexten och hash-tagen till ett foto av en croissant. Kanske är det då Instagram-beroendet är ett faktum.

I romanen Adults av Emma Jane Unsworth, levs livet i stora delar i telefonen. Den perfekta statusuppdateringen, vad favoritkändisen lagt upp senast och vilken färg på emoji-hjärtat man ska lägga som kommentar. Huvudpersonen Jenny är 35 och krönikör på en feministisk månadstidning. Hon har nyligen avslutat en lång relation med en känd fotograf men hon tar det mycket hårdare att instagramstjärnan @suzybrambles har avföljt henne. 

Och medan livet faller samman mer och mer, bästa kompisen bryter kontakten, räkningarna hopar sig och hon får sparken från jobbet så fortsätter hon med peppiga inlägg om sitt fantastiska liv på Instagram.

Allt är beskrivet humoristiskt och bitande, som när Jenny inser hur både pojkvännen och kompisen pratat med sina terapeuter om alla problem de har med henne: “Sometimes I think about how many therapists in the world know about me and I feel sick with fame.”

Så långt känns Adults ungefär lika underhållande och ytlig som de sociala medier boken ställer sig så kritisk mot. Handlingen förs framåt i korta kapitel, med en hel del mail och utkast till mail som ett sätt att komma vidare.

Men, fear not, sen börjar berättelsen rulla tillbaka och bottna. Vi får tillbakablickar till hur Jenny träffade sin kille och hur allt började gå fel, hur hon träffade sin kompis Kelly genom att rädda hennes barn från en bilolycka och hur hennes uppväxt med en ensam mamma som försörjer sig som medium såg ut. Det här är inte direkt chicklit ändå och lösningen på allt väntar inte runt hörnet i form av en ny trevlig kille.

Detta är helt enkelt smart och roligt med en svidande underton. Om att lyfta blicken från telefonen och ta ansvar för sitt liv på riktigt.

Tyvärr är boken inte översatt till svenska än, men läs den på engelska om du har möjlighet! Den finns som e-bok, både att läsa och lyssna på. Ladda ner appen Libby, logga in med bibliotekskort och PIN-kod, så är du igång!

 

Kommentarer inaktiverade.