Spel

Action med hjärna

Publicerat 14 december 2011 | Av |

Jag hade egentligen tänkt skriva om ett annat spel men det var så omständligt och tråkigt att jag istället började spela Crysis 2 och tur var det. Till skillnad från de grymt överskattade spelen i Battlefield- och Call of duty-serierna har man lyckats skapa både en hyfsad science fiction-historia och ett lysande actionspel med lika delar pangpang och smygande.

Spelet börjar med att världen drabbas av naturkatastrofer och en mystisk epidemi. Folk blir sjuka och dör som flugor. I detta kaos anländer minst sagt fientliga aliens. Ens historia börjar med att man befinner sig på en ubåt som går till botten utanför New York. Som den topptränade marinsoldat man är lyckas man ta sig till ytan. Väl där angrips man av ett fientligt rymdskepp men då kliver spelets egentliga huvudperson in i handlingen, nanodräkten.

Detta är en toppmodern stridsdräkt som både kan absorbera kulor, gör en superstark och kan göra en osynlig. En person klädd i denna dräkt skjuter ner skeppet och räddar en ur vattnet. När man vaknar till igen befinner man sig i ett rivningshus. Ens räddare förklarar att han inte har långt kvar och att man måste ta över den här dräkten. Men man tar inte bara över dräkten utan också dennes beef med en företagsjätte som vill döda en och sno dräkten. Kort sagt, man har inte bara aliens att tas med utan även utsända soldater från detta företag. Det finns inget annat att göra än att hoppa ut genom fönstret och rädda världen.

Detta är helt enkelt ett riktigt bra spel. Musiken är klockren, grafiken hisnande bra och storyn kanske inte är av högsta klass men ändå tillräckligt bra för att hålla en intresserad. Ett riktigt plus är att man under spelets gång kan kämpa sig till uppgraderingar av dräkten så att man känner att man utvecklas. Nanodräkten gjorde mig övermodig men efter några misslyckade försök att leka Rambo och springa rakt in i fienden insåg jag att det krävs en hel del taktiskt tänkande för att man överhuvudtaget ska överleva.

Dräkten är bra men har begränsad energi och dess funktioner fungerar bara en kort stund i taget. Därför får man använda den taktiskt och minst lika viktigt som att kunna sikta är att lista ut vägar runt vägposteringar och vakttorn. Sammantaget kan man säga att detta inte är något muskelactionspel utan snarare action med hjärna.

Låna Crysis 2 hos oss!

//Kristian Schultz är bibliotekarie på Biskopsgårdens bibliotek och bloggar i vanliga fall på www.libraryninjas.blogspot.com

Kommentarer inaktiverade.