Musik

Way Out West 2016

Publicerat 30 juni 2016 | Av |

Om du köpt biljett till Way Out West har du kanske inte pengar kvar till en strömmande musiktjänst. Då går det bra att låna lite skivor här! Här kommer tips om du vill peppa inför festivalen.

Tidigare år har WoW fått kritik för att ha en övervikt av manliga artister. Men i år vimlar det av fantastiska kvinnliga artister och band! Här är ett litet urval.

PJ Harvey – världsstjärna

Första gången jag hörde PJ Harvey var på 90-talet, på MTV. Det kändes som att hon bara skrek en hel sång med ursinniga gitarrer i bakgrunden och fast det inte alls var min stil gick jag och köpte 4-track demos. Det var så rått och äkta och så mycket talang att det inte gick att motstå. Men då hade jag inte kunnat gissa att hon skulle vara större än någonsin mer än 20 år senare. Och att hon skulle göra så många olika och fantastiska skivor, med ett spektrum från glamourös läppstiftsrock, till avskalade pianosånger med hjärtat på tangenterna och en politisk historia med invävda krigsfanfarer. Senaste hyllade kivan Hope Six Demolition Project har vi såklart också.

Sia – en motvillig superstjärna

Sia har skrivit låtar till en mängd stora artister som Beyoncé, Rihanna och Christina Aguilera och var beredd på att inte bli känd som sig själv. När hon framträder har hon ofta en stor peruk och i hennes videosar är det en ung dansös i liknande peruk som har huvudrollen. Vi har soloskivorna här.

Daughter – ledsna och underbara

Daughter har vi skrivit om här tidigare. Fantastiskt deprimerande, vackert och melodiöst. Alla sånger handlar om att få hjärtat krossat och att önska att man aldrig blivit född, sjunget med den känsligaste sångrösten som kommit fram på många år. Vi har debuten.

Anohni – fd Antony

Om man har hört Antony and the Johnsons en gång kan man aldrig glömma rösten, någonstans mellan manligt och kvinnligt. Modern och tidlös på samma gång. Nu har Antony bytt kön och heter Anohni i stället och senaste skivan Hopelessness har fått fem stjärnor överallt. Nu låter det mer elektroniskt , som en känslig kabaretsångare med ett danskomp från framtiden.

Julia Holter – arty singer-songwriter

En sån där som man hör och bara inte kan förneka att det är talangfullt. Senaste skivan är mest lättillgänglig.

Basia Bulat – catchy singer-songwriter

Ännu en singersongwriter som låter som många andra till en början. Men Bulat har en slags glimt i ögat, svängiga melodier och ett vibrato som inte är av denna världen. Vi har flera skivor att låna!

Anna von Hausswolff – Göteborgs orgelmästare

Mäktigt är bara förnamnet när Anna von Hausswolff sätter sig vid orgeln. Senaste skivan snuddar vid bombastisk hårdrock men samtidigt är det något helt eget.

Kommentarer inaktiverade.