Nedräkningen

Jonas Sjöstedt. Foto: Johan Gunséus.

4 dagar kvar tills Stadsbiblioteket öppnar

Publicerat 19 april 2014 | Av |

Om 4 dagar öppnar ett skinande nytt Stadsbibliotek på Götaplatsen. Det firar vi med att prata bibliotek med intressanta göteborgare fram till invigningen den 23 april. I dag intervjuar vi författaren Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt är före detta göteborgare men numera bor han i Stockholm och Umeå. Han är en flitig gäst i Sveriges andra stad, både privat och i arbetssammanhang. Visserligen är han sedan 2012 fullt sysselsatt med att vara partiledare för Vänsterpartiet men innan dess hann han bland annat med att vara författare till flera böcker. I en av hans böcker får vi möta den numera välbekanta masthuggsbon Greta Segerson som kanske är väldens äldsta rappare?

Vad är det bästa med bibliotek?

Bibliotek är en form av socialism i praktiken. Alla bidrar för att alla ska kunna få del av böcker, möten och kultur. En mötesplats som är ickekommersiell skapas. Folkbildning, nöje och kunskap gynnas.

Hur ser ditt drömbibliotek ut?

Ett bibliotek ska vara en källa till kultur som böcker och musik. Digitala bibliotek för e-böcker, film och musik tror jag kommer att spela en allt större roll och göra att fler får tillgång till kultur. Ett riktigt bra bibliotek är också en mötesplats med föreläsningar, debatter och möten.

Vad hoppas du hitta i det nya biblioteket?

Utöver tillgång till litteratur och musik hoppas jag på många inbjudna författare.

Har du ett favoritbiblioteksminne?

Jag har ofta politiska möten och debatter på biblioteken. Det har gett många fina diskussioner.

Vilken är den bästa och sämsta bok du läst?

En av de bästa är Motståndets estetik av Peter Weiss. Jag har läst några riktigt usla deckare men av hänsyn till författarna väljer jag att inte namnge dem.

Vad läser du just nu?

Jag läser boken om Zlatan. Och så lyssnar jag på Red House Painters!

Kommentarer inaktiverade.