Boktips, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Historiska hundar". Bokförlaget Langenskiöld

4 böcker för dig som älskar hundar!

Publicerat 15 maj 2018 | Av |

 
En blandning av nya och gamla böcker om hundar, som du kanske har – eller inte har – läst? Vi börjar med fyra och så blir det fyra till imorgon!

  1. Historiska hundar: hur människans bästa vän påverkat världen av Mats Carlbom

En bok som fyller en lucka i bokutgivningen. Visste du till exempel att greyhounden Peritas räddade livet på sin husse Alexander den store under slaget vid Gaugamela år 331 f.Kr. och belönades med en statsbegravning? Eller att greyhounden Urian högg hans påvliga helighet i foten? Detta hände under ett möte som hans husse, sändebud från Henrik VIII, hade med påven, vilken hastigt och lustigt, avslutade mötet. Något som i sin tur resulterade i att den engelske monarken bröt sig loss från katolska kyrkan och instiftade Church of England(!)

En kavalkad av historiska hundar väntar dig i denna synnerligen intressanta och underhållande bok!

 

  1. Nortons filosofiska memoarer av Håkan Nesser

Genom rhodesian ridgebacken Norton Kierkegaards filosoferande blir läsaren även bekant med hans husse, författaren Håkan Nesser. Norton är berest; hushållets adresser växlar mellan London, Berlin, New York samt Gotland. Roande och välskrivet, på ett sätt som bara Håkan Nesser kan, rakt igenom! Det behändiga sidantalet är ett plus, enligt min mening.

 

  1. Heart of a Dog av Laurie Anderson

Det har, på något vänster, smugit sig in en dvd bland böckerna. Ett riktigt mästerverk till film av den amerikanska konstnären Laurie Anderson, som porträtterat sin älskade terrier Lolabelle. Filosofiskt, poetiskt, magiskt, egensinnigt, trollbindande och underskönt i lika delar! Handlar också om döden. Som kuriosa kan nämnas att Lolabelle klinkar piano. Avnjutes med fördel flera gånger.

 

  1. Arthur: gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem av Mikael Lindnord

Ett par köttbullar, mer behövdes inte, för att den vanvårdade, skadade och smutsiga gatuhunden Arthur skulle följa Mikael Lindnord till andra sidan jordklotet och förändra livet för dem båda i grunden. Mikael befann sig 2014 i Ecuador för att lagtävla i VM i grenen multisport. Arthur är numera en världskändis. Hjärtknipande solskenshistoria! Om än lite väl ingående information om multisport för min soffliggarsmak.

Kommentarer inaktiverade.