Barnböcker, Boktips

Omslag till Kugghjärtat av Peter Bunzl. Tukan förlag.

3 X Äventyr på luftskepp

Publicerat 3 juni 2020 | Av |

När jag tipsar om böcker är det många vuxna som frågar varför frånvarande föräldrar är så vanligt förekommande i barnböckerna. Det enklaste svaret är att barn aldrig skulle kunna vara med om några riktigt spännande äventyr om vuxna hade stått i vägen. För hur många riskfyllda resor hade de egentligen kunnat ge sig av på om de var tvungna att följa all rim och reson?

I många böcker har sökandet efter de förlorade föräldrarna blivit ett huvudtema och barnen måste genomgå många svåra prövningar innan de hittar dem. Följande böcker har ännu mer gemensamt än så. Delar av äventyren utspelar sig nämligen på ett luftskepp.

Kugghjärtat

Kugghjärtat av Peter Bunzl är en steampunkig mysteriebok om Lily som mot sin vilja befinner sig på en internatskola. Under tiden blir hennes pappas luftskepp nedskjutet och ingen verkar veta vem som varit ute efter honom eller hans högteknologiska uppfinningar. En mekanisk räv lyckas undkomma och ska försöka hinna fram till Lily innan det är försent. Utan att hon själv vet om det är hon nämligen en viktig del i dramat. Det här är en bok full av hemligheter som känns helt rätt i tiden eftersom den också väcker funderingar över den artificiella intelligensens för och nackdelar. Hittills har det kommit två delar i serien Hartmans magiska värld på svenska. Del 3 heter Himlacirkusen. Böckerna är för dig som är runt 9-12 år.

Ester Tagg och den flygande holländaren

En annan som befinner sig långt hemifrån är Ester Tagg. Hon har vuxit upp på barnhem och det enda hon har kvar från sina föräldrar är en halv skattkarta. När barnhemsbarnen blir 10 år säljs de till fabriken för att arbeta och Ester gör vad som helst för att slippa bli ett fabriksbarn. Hon vågar till och med smyga ombord på det mytomspunna skeppet “Den flygande holländaren”. Där hittar hon ledtrådar som kan ta henne till den andra delen av kartan. Men där finns också kapten Beryll Stålhjärta som vet mer om henne än hon först avslöjar.

Det är inga jättestora hot som möter Ester Tagg på hennes resa i Ester Tagg och den flygande holländaren, men det är nog så spännande att få vara med när hon går från att vara ensam och rädd till modig och stark. Linn Åslund har skrivit tre böcker i serien och de är för 6 till 9-årsåldern.

Marcy and the riddle of the sfinx

I boken Marcy och sfinxens gåta av Joe Todd-Stanton får man möta Marcy. Hon är en del av den fantastiska familjen Brownstone, vars medlemmar är spridda över hela världen och har det gemensamma uppdraget att samla och skydda mytologiska artefakter och väsen. Hennes pappa har varit med om otaliga spektakulära äventyr och vill inget annat än att dela dem med sin dotter. Men när det blir dags för Marcy att följa med är hon för rädd.

Pappan reser i väg ensam men blir tillfångatagen inuti en sfinx och Marcy bara måste resa efter för att försöka rädda honom. Tillsammans lockas man in i en mytologisk sagovärld där även den räddaste person kan vara modig på sitt sätt.

Detta är den andra fristående delen i en mytologisk bokserie som bjuder på fantastiskt fantasieggande illustrationer. Boken är en mix av bilderbok och serie med både text, illustrerat berättande och pratbubblor. Den kan läsas tillsammans från kanske 5 år men kommer säkerligen också att älskas av äldre barn. Vill man börja med del 1 i serien så heter den Arthur och det gyllene repet.

Kommentarer inaktiverade.