Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Älskade terrorist". Norstedts förlag.

16 år med militanta islamister

Publicerat 19 juli 2016 | Av |

Litteratur kan ofta ge svar på frågor, kanske kan det vara svar på frågor om livet, en tentauppgift eller något fenomen.

I fallet med Anna Sundbergs bok Älskade Terrorist fanns det särskilt en fråga jag sökte svar på under min läsning. Hur kommer det sig att en till synes vanlig ung kvinna i Sverige går med i en internationell terroristorganisation och sen stannar i en sådan i 16 år? Vad jag sedan läste var en intressant och saklig skildring av författarens år med jihadister, hennes väg till salafismens kärna och vägen tillbaka till det liv hon hade innan.

Anna berättar om hur hon som student i Lund träffar en man vid namn Walid som talar med henne om tro och andlighet, hur hon blir förälskad och konverterar till islam. De gifter sig redan efter två veckor och hon börjar umgås i radikala kretsar. Hennes man tar sig en till fru, men efter ett par år börjar hon tänka att Walid varken är tillräckligt hängiven muslim eller en god make så hon beslutar att ta ut skilsmässa. Hon får genom kontakter hjälp att hitta en ny make och hon gifter om sig. Mannen hon sedan är gift med under många år är Said Arif, en känd jihadist inom den internationella terrorismen.

Genom sin nyfunna tro hittade Anna en mening med tillvaron och det är just denna aspekt som känns central när jag läser Älskade terrorist. Att hon drogs in i salafismen hade en grund i hennes sökande efter svar och om att känna tillhörighet. Att en del unga människor väljer att gå med i radikala rörelser är också ett mycket samhällsaktuellt ämne. Annas berättelse ger mig alltså svar på frågan jag ställde mig i början av läsningen och gav en viss förståelse för vad som lockar människor in i extremism idag.

Att läsa Annas berättelse om hennes upplevelser är omtumlande och stundtals riktigt fascinerande. I texten lägger hon ingen större värdering kring handlingarna hon begått eller det liv hon levt, utan det är mer en redogörelse i dagboksform om hennes 16 år i terrorismens kärna. Det hon beskriver visar att hon stundtals levde ett lyckligt liv, till skillnad mot vad många kanske skulle tänka om en kvinna i en radikal islamistisk rörelse.

Boken Älskade terrorist finns att låna som e-bok och går att ladda ner hemifrån. Följ den här länken för instruktioner och nedladdning!

Kommentarer inaktiverade.