Boktips, Facklitteratur
Omslag till 100 Hemskaste av Helena Dahlgren. Modernista.

Omslag till 100 Hemskaste av Helena Dahlgren. Modernista.

100 hemskaste

Publicerat 11 augusti 2021 | Av |

Gillar du att bli skrämd? Är du dessutom född 1980 eller däromkring? Då är det här en underbar bok för dig.

I 100 hemskaste listar Helena Dahlgren sina 100 hemskaste böcker, filmer, TV-serier och sånger. Sånt som ger kalla kårar och gör att man gärna sover med lampan tänd några nätter.

Här finns allt från ”Det var ingen hand. Det var en klo av järn” i Mio min Mio (jag minns fortfarande rysningen i hårbotten, från när jag läste den i mellanstadiet) till den fruktansvärda teve-scenen i japanska filmen Ringu (Jag blev så rädd själv att jag stängde av och gömde själva videokassetten i badrummet). Och såklart, Nick Cave, Twin Peaks, Stephen King, Mats Strandberg, Lovecraft och en massa annat. Jag tycker särskilt mycket om de mindre uppenbara titlarna. Som Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. Ingen skulle kalla den för en skräckbok men nog är den spöklik och ryslig på sitt sätt.

För mig som är hyfsat jämnårig med författaren är detta så himla rolig läsning. Jag känner igen så mycket från min egen uppväxt och mer än varannan titel är något jag själv läst, lyssnat på eller tittat på. Jag blir sugen på att läsa om böcker jag älskat och spänd på att läsa de böcker jag upptäcker först nu. Jag rekommenderar att anteckna under läsningen så det går lätt att reservera i bibliotekskatalogen sen!

Helena Dahlgren beskriver så perfekt tjusningen med att bli uppskrämd, att ligga kvar  i badet tills det kallnar för att klämma de sista 100 sidorna i en riktigt gastkramande bok. 

Det är en riktig skattkista för dig som redan är skräcknörd! Och du som aldrig riktigt gillat skräck kanske blir sugen på att testa.

Boken finns även som e-bok i appen Libby. Logga in med bibliotekskortnummer och PIN-kod bara.

Kommentarer inaktiverade.