Facklitteratur

Del av omslaget till 365 : hela årets traditioner, folktro och nya temadagar. Känguru förlag.

Alla dessa dagar som du inte visste fanns

Publicerat 30 april 2014 | Av |

Har du hört talas om musarmsdagen? Eller världshypnosdagen? Inte det. Men morotens dag då? Eller Internationella dagen för lycka? Om du firar Valborgsmässoafton idag kanske du vill veta mer om hur och varför vi firar så som vi gör?

365 dagar finns det på ett år. De flesta av dessa dagar är vanliga, kanske ibland lite gråa, vardagar. Men det finns också en hel del högtidsdagar varav en del av dem är extra röda. Många av dessa dagar är välbekanta – valborgsmässoafton, julafton och nationaldagen för att nu bara nämna några. Men på senare år har kalendern också utökats med en rad temadagar av både inhemsk och internationell karaktär. Har du hört talas om musarmsdagen? Eller världshypnosdagen? Inte det. Men morotens dag då? Eller Internationella dagen för lycka? Handen på hjärtat; brukar du fira kladdkakans dag den 7 november? Och visste du att den Internationella sömndagen infaller den 21 mars? Går vi så bakåt i tiden och studerar gammal folktro så hittar vi exempelvis halvsnödagen den 25 januari. Hälften av vinterns snö ska enligt denna tro ha fallit fram till denna dag, som fortfarande är markerad i vår almanacka.

I den nya boken 365: hela årets traditioner, folktro och nya temadagar har du chans att bekanta dig med både gamla och nya dagar i den svenska kalendern. Jag kan garantera att du i den kommer att träffa på många dagar som du inte visste fanns – för det har verkligen exploderat med nya ”firardagar” under de senaste åren.

En litterär anknytning har handdukens dag som instiftades 2001. Den 25 maj firas denna dag till åminnelse av den brittiske författaren Douglas Adams som bl.a. skrivit Liftarens guide till galaxen. Just handdukar har en central betydelse i den serie av fem böcker som utgör Liftarens guide till galaxen. Handdukarna är av både praktisk och psykologisk värde i handlingen. För att hedra författaren ska man därför bära med sig en handduk denna särskilda majdag.

En annan dag som har litterär anknytning är Världsberättardagen den 20 mars. Dagen efter infaller Världspoesidagen. Den 2 april är det så dags för den Internationella barnboksdagen. Denna dag markerar HC Andersens födelsedag som ägde rum 1805. Sedan 1967 firas den internationella barnboksdagen för att uppmärksamma barnböckers betydelse och för att inspirera till läsglädje.

Världsbokdagen den 23 april instiftades av UNESCO 1995. Bland annat inspirerad av en tradition från Katalonien i Spanien, där man sedan början av 1900-talet firat skyddshelgonet St George, bestämdes att göra denna dag till en internationell dag som fokuserar på författare och läsning. Enligt den katalanska traditionen ges en bok i gåva till den man tycker om. I gengäld får man en ros tillbaka. Visst är det en fin tradition?

Låna böcker om nya och gamla högtiderGöteborgs Stadsbibliotek!

Kommentarer inaktiverade.