Appar & Internet

Wikipedia versus NE

Publicerat 6 september 2011 | Av |

Vad gör man om man behöver ta reda på något snabbt nuförtiden? Man googlar såklart! Så svarar nog många idag.

Ofta när man googlar på något man vill ta reda på, som till exempel en historisk person, ett land eller en sjukdom får man upp en artikel ur Wikipedia, som är ett uppslagsverk på webben.

Wikipedia är känt för flera saker:

  1. Det innehåller väldigt många artiklar och finns på många språk.
  2. Det är ett uppslagsverk som alla kan redigera.
  3. Det får kritik just därför.

Som alternativ finns Nationalencyklopedin på nätet. Det kostar pengar att använda tjänsten i vanliga fall. Men om du surfar hos oss på våra datorer är det gratis!

Då räcker det att man skriver in Ne.se i webbläsaren så blir man automatiskt inloggad.

NE.se är bättre än Wikipedia på vissa sätt. De som skriver är experter på sitt ämne och man kan se vem som skrivit vad. Artiklarna är tydligt organiserade med många bilder. Man kan hänvisa till NE i till exempel en uppsats, utan att det är konstigare än att hänvisa till en tryckt bok.

Dessutom är webbplatsen NE.se mycket mer än ett uppslagsverk. Det är ett omfattande lexikon mellan engelska och svenska. Det finns atlasar över både jorden och stjärnhimlen, flaggspel, korsordshjälp, årsöversikter och mycket mer.

Men Wikipedia då? Hur var det med den egentligen? Är det helt opålitligt då?

Nej! Konstigt nog inte. Tack vare att så många skriver i Wikipedia så kontrollerar skribenterna varandra, fort går det också, och det finns inte alls mycket fel i texterna. Dessutom uppdateras det fortare och har med fler aktuella händelser och framför allt populärkultur. På Wikipedia kan du hitta artiklar om kändisar, filmer, teknikprylar och mycket annat som du inte hittar på NE. Och just när det gäller att ta reda på vad det finns för rykten om nya The hobbit-filmen kanske det inte behöver vara minutiöst faktagranskat av experter…

Läs mer om Wikipedia i Så fungerar Wikipedia: allt du behöver veta om hur man bidrar, om kritiken och kvalitetssatsningarna av Lennart Guldbrandsson.