Barnböcker, Nedräkningen, Skönlitteratur
Fotograf Johanna Svensson

Viveca Lärn. Fotograf: Johanna Svensson

96 dagar kvar tills Stadsbiblioteket öppnar

Publicerat 17 januari 2014 | Av |

Böcker, böcker, böcker, några filmer, schackspel och datorer, det hoppas författaren Viveca Lärn hitta i det nya biblioteket.
Om 96 dagar öppnar ett skinande nytt Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Det firar vi med att prata bibliotek med intressanta göteborgare fram till invigningen den 23 april.

Viveca Lärn har skrivit över 40 barnböcker, blivit utvald till årets göteborgare och står bakom den femte mest utlånade romanen 2013 – Öster om heden.

Vad är det bästa med bibliotek?
Att alla människor i alla åldrar får låna böcker utan kostnad i Sverige (i motsats till många andra länder).

Hur ser ditt drömbibliotek ut?
Det ska vara tyst. Och se ut ungefär som mitt hemmabibliotek ”Kåken” f.d. Härlanda fängelse i östra Göteborg. Det är två bibliotek som slagits ihop till ett med underbara lokaler, fantastisk verksamhet, hjälpsam personal, trevlig utsikt över Quidings fotbollsplaner och inte minst riktigt många böcker. Och så är där faktiskt ganska tyst.

Vad hoppas du hitta i det nya biblioteket?
För mig är böckerna absolut viktigast – inte minst goda och många bilderböcker och andra böcker för barn, även klassiker. Och för oss andra: Böcker, böcker, böcker och några filmer och schackspel och datorer, men jag skulle också uppskatta inbjudande design, sköna fåtöljer och bra ljus så att man kan fördjupa sig i ref-böcker på plats. Och tystnad.

Har du ett favoritbiblioteksminne?
1952 när jag var åtta år. Jag bodde i Örgryte och åkte ensam till Dicksonska folkbiblioteket på Södra Allégatan (numera Allégården) varje tisdag. Röda vagnen (femman) till Valand; sedan den vita (ettan) till Haga.

Först gick jag in på Renströmska (nuvarande Hagabadet) och hoppade några gånger i Ägget i simbassängen. Sedan gick jag till Dicksonskas barnavdelning i huset bredvid där man måste hålla tyst. Man fick låna två roliga böcker och hur många tråkiga (fackböcker) som helst. Bäst var semesterlån.

Har du någon speciellt minne från Stadsbiblioteket Göteborg?
1965-1969 var jag reporter på GT. Ett av de roligaste uppdragen var att intervjua Astrid Lindgren när hon skulle inviga Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Vi skrattade mycket och gjorde en hemlig privat avstickare och tittade på gamla Dicksonska. Jag ville nämligen visa henne biblioteksbalkongen på vuxenavdelningen. Jag berättade för Astrid Lindgren att när jag var elva år bestämde jag mig för att bli barnboksförfattare som vuxen och bo i en våning med balkong inomhus. Hon tyckte båda sakerna var bra.

Vilken är den bästa bok du läst?
Nästan alla böcker av John Steinbeck och några av Ernest Hemingway och Selma Lagerlöf är mina bästa.

Vad läser du just nu?
Jag läser Lena Anderssons ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek”, Kristian Gidlunds ”I kroppen min”, Amos Oz ”Vänner emellan” och Åke Edwardsons ”Marconi Park”.

 

Kommentarer inaktiverade.