Arrangemang

Världsbokdagen 2011!

Publicerat 6 april 2011 | Av |

Stadsbiblioteket Göteborg och Författarcentrum Väst uppmärksammar Världsbokdagen 2011 genom att bjuda in en rad intressanta poeter och författare, dessutom finns musikgruppen Twice a Man på plats. Välkommen till en dag med det skrivna ordet i centrum!

I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St Görans (St Georges) dag den 23 april genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om. Av tradition får givaren får en ros tillbaka. Med inspiration från denna tradition föreslog IPA, International Publishers Association en ”internationell dag” och Spanien lämnade förslaget till Unesco.  1995 beslutade Unescos generalkonferens att den 23 april skulle bli hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning samt  värnandet om upphovs-rätten och människors fria tillgång till information. I år infaller påskafton den 23 april och för att få ett så stort genomslag som möjligt uppmuntrar Unesco att dagen i år firas den 13 april istället.

I år bjuder Stadsbiblioteket Göteborg och Författarcentrum Väst in till ett rejält firande. Medverkande under kvällen är:

Magnus Dahlström, aktuell med boken Spådom som Svenska Dagbladets Fabian Kastner kallade “En av de starkaste och mest komplext gestaltade svenska romaner jag läst på mycket länge”.

Unni Drougge är författare, krönikör och journalist som gav ut sin första bok Jag, jag, jag 1994. Förra året kom hennes senaste bok Bluffen där kändismiljöer exponeras med fingerade och verkliga karaktärer.

Kajsa Grytt var var sångerska och gitarrist i bandet Tant Strul 1979-1985. I april släpper hon självbiografi Boken om mig själv och skivan En kvinna under påverkan.

Khashayar Naderehvandi kom till Sverige från Teheran 1987 och växte upp i Malmö. Han har läst klassisk grekiska, studerat filosofi, neuropsykologi samt gått Litterär gestaltning i Göteborg. Han är aktuell med diktsamlingen och debuten Om månen alls syntes.

David Vikgren är född och uppvuxen i Övertorneå och Luleå och är aktuell med diktsamlingen Folkmun. Dagens Nyheters Anna Hellgren skriver om diktsamlingen “Perspektiven glider, språket börjar sjunga, röster flätas ihop till något slags dialektalt kollektivt tungotal. Det är oerhört mäktigt. Inte minst för att Vikgren är så tonsäker vad gäller klang och rytm och vers”.

Hanna Wikman debuterade förra året med den uppmärksammade Lift som bland annat beskrivits som “en slags feministisk beatnikroman”. Lift är en bok full av asfalt och vägdamm, munspel och magi

Lina Ekdahl är poet och bosatt i Göteborg. 2010 tilldelades hon Gustaf Frödings lyrikpris och på Världsbokdagen besöker hon Stadsbiblioteket för att läsa den vitryska poeten och journalisten Maryja Martysevitj.

Presentatör under kvällen är Ulf Karl Olov Nilsson.
Musik: Twice a Man
Affisch: Anna Persson
Medarrangör är Författarcentrum Väst

Välkommen till Stadsbiblioteket Göteborg onsdag 13/4 i Hörsalen kl 18. Fri entré!

För mer information kontakta:
Malin Andersson, bibliotekarie, Stadsbiblioteket Göteborg.
Telefonnummer: 031-368 33 98
E-postadress: malin.andersson@kultur.goteborg.se

Ett svar till “Världsbokdagen 2011!”