Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "En fager mö". Albert Bonniers förlag.

Ung flicka möter äldre herre

Publicerat 9 augusti 2012 | Av |

Varför inte tillbringa en solig (eller regnig….) sommardag med en riktigt god bok? En välkänd, mycket produktiv amerikansk författare, har skrivit en berättelse som är ett par hundra sidor lång och som kanske passar bra för en slapp semesterdag?

I En fager mö av Joyce Carol Oates får vi lära känna den sexton år unga Katya och den sextioåttaårige Marcus, som är gammal nog för att kunna vara hennes farfar. De möts av en tillfällighet och fattar tycke för varandra. Långsamt lär de känna varandra, men vänskapen blir inte utan komplikationer.

Katya bor i vanliga fall i New Jersey där hon minst sagt har haft en trasslig uppväxt. Pappan har lämnat familjen, som för övrigt består av en alkoholiserad och problemfylld mamma samt flera, nu vuxna, syskon som tröttnat på att ta hand om mamman som ständigt råkar i ekonomiska och känslomässiga trångomål.

Romanen utspelar sig i kuststaden Bayhead Harbor, där Katya fått sommarjobb som barnflicka. Hon har nu chans att ta en paus från sin krävande mamma. Det är i Bayhead Harbor hon träffar Marcus, som är en respekterad och belevad äldre man. Katya blir fascinerad av hans person och av hans kreativitet, som innefattar både författarskap, måleri och musikskapande. Dessutom är det kittlande för henne att Marcus är mycket rik och att han är generös med sina pengar – hans värld är helt olik den hon själv varit van vid.

Så olika är de; Katya och Marcus – men ändå ”själsfränder födda i omaka tidsepoker”. Marcus nästan avgudar sin unga väninna och vill så gärna också måla hennes porträtt. Men när det visar sig att hon förväntas vara naken när hon ska vara modell för Marcus vill hon inte alls ställa upp. Hon skäms för sin kropp och vill inte alls blotta sig på detta vis. Men han övertalar henne och säger:
”Tänk på din kropp som en uppenbarelseform för själen, och på konstnären som det redskap som gör den åskådlig, som konst.”

Och så småningom blir Katya modell för Marcus, men samtidigt gnager en oro i Katyas inre; vad är det egentligen som Marcus är ute efter i sin relation med Katya? Och varför fortsätter Katya att besöka honom trots att hon ibland är rasande när hon går därifrån.

Joyce Carol Oates skildrar vänskapen (och kärleken?) mellan Katya och Marcus, eller mister Kidder som Katya själv föredrar att kalla honom, på ett nyanserat och ”lagom” sätt -inte för banalt och absolut inte sentimentalt. En oväntad händelse i den amerikanska sommarnatten får ödesdigra konsekvenser för dem båda. Spänning och romantik är två av ingredienserna i denna mycket läsvärda roman.

Kommentarer inaktiverade.