Appar & Internet
Exempel på en utzoomad "prezi"

Trött på Powerpoint?

Publicerat 8 maj 2011 | Av |

Powerpoint är ett fantastiskt program på många sätt. Det är lättare att hålla sig fokuserad om man får titta på Powerpoint-bilder under en föreläsning och det är väldigt skönt att som föreläsare kunna ”gömma” sig bakom en Powerpoint.

Det blir i alla fall inte fullt så mycket läskig ögonkontakt om publiken tittar på en skärm bredvid en i stället för rakt i ansiktet.

MEN! Det kan kännas lite statiskt med en Powerpoint. Det är svårt att variera dem i det oändliga. Det blir mycket punktlistor och clip-artbilder. Och om man försöker lägga in animeringar eller låta meningarna flyga in på sidan kan det se lite amatörmässigt ut.

Då kan man prova Prezi. Det är ett program för att göra presentationer där man jobbar med en enda stor yta, som en mindmap. Man kan alltså till exempel skriva en stor huvudrubrik och sen ringa in den och låta pilar stråla ut från den med olika aspekter av ämnet. Eller helt enkelt bara gruppera bilder och ord som passar ihop i små klungor. Sen kan man antingen visa hela mindmappen som den är och zooma in och panorera ut inför publik. Det kan vara bra som diskussionsunderlag på ett möte.

Eller så gör man en ”path” där man numrerar de olika elementen och så zoomar programmet in en bit i taget, då blir det som en vanlig Powerpoint nästan, fast mer levande och garanterat häftigare!

Man behöver inte installera något och det kostar inget.

När presentationen är klar kan man visa upp den direkt på Internet på en föreläsningen eller ett möte (presentationen ligger alltså online och man behöver inte ta med en usb-pinne) , eller skicka en länk till dem som ska se den, eller så kan man publicera resultatet på Facebook!

Ett svar till “Trött på Powerpoint?”

  1. Hej!

    Jag kan verkligen instämma. Bra skrivet och det är verkligen ett riktigt bra verktyg, speciellt om man vill visa sånt som är över tid, eller en process av någon form. Enda minuset är att jag också blir snurrig i huvudet om det zoomas lite väl mycket. Om du verkligen är trött : ) på powerpoint kan jag tipsa om en grabb, David någonting som har http://www.presentationsteknik.com där finns många tips om powerrpoint som jag tagit till mig