Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Man undrar". Kabusa förlag.

Tre böcker om filosofi för barn

Publicerat 26 februari 2016 | Av |

Hur funkar det med tiden, livet och rymden?Små barns frågor om existentiella ting är många och här är tips på tre fina bilderböcker i ämnet filosofi.

Hur börjar allt?

Hur börjar allt? är titeln på den första bilderboken. Den är skriven av Silvana Tavano och illustrerad av Elma. En liten flicka ställer frågor om existensens början.  Boken har sparsamt med text och har mycket speciella helsidesillustrationer. Flickan har till exempel en bok i sin hand, och boken har ett hål som ger plats åt en blomma som växer ur marken. Vilken härlig bild!

Den lilla flickan förflyttar sig till olika miljöer och utforskar hur saker och ting börjar. Vissa saker börjar ju inte som sig själva. Kycklingen börjar som ett ägg, grodan som ett yngel och fjärilen som en larv. Det finns också saker som börjar utan att det syns. Till exempel så börjar trädet under jorden.

Innan jag fanns

I nästa bok, Innan jag fanns, funderar syskonen Py och My över var Py befann sig innan hon föddes. Det vill säga innan hon ens låg i sin mammas mage.

– Kanske var du i rymden, säger My.

Syskonen befinner sig med sin morfar i en stuga långt ute på landet i ett snötäckt landskap. Förutom att de ska hjälpa morfar med veden som ska bäras in i den kalla stugan, har de också tid att reflektera över begreppet tid, i synnerhet tiden innan Py föddes. När de alla tre sitter framför brasan säger hon till sin morfar:

– Jag tror att jag var en stjärna i rymden. Precis som när du dör så kommer du att skrumpna ihop och bli lika liten som ett pyttefrö. Sen kommer en stjärnvind och tar dig ut i rymden så du kan bli en stjärna igen.

Petrus Dahlin och Maria Nilsson Thore har skapat bilderboken som på ett fint sätt fångar in frågeställningar som är vanliga hos barn.

Man undrar

Man undrar av Jostein Gaarder och Akin Duzakin är en bok att ha som utgångspunkt när det är dags att närma sig det något större barnets funderingar över allehanda livsfrågor.

Vad händer med mig när jag dör? Kan det vara så att jag vaknar upp i en annan verklighet?

Varför lever jag? Varför finns det en värld? Varför finns det något över huvud taget?

Är det bara på vår planet det finns liv? Eller myllrar det av liv i universum?

Textmässigt lämnas frågorna obesvarade men i de dova och drömska illustrationerna ges vägledning. Avslutningsvis visas en bild på två oskrivna blad och en blyertspenna som är på väg att anteckna något. Tabula rasa.

 

Kommentarer inaktiverade.