Appar & Internet, Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Baronen som sköt med kanonen". Rabén & Sjögren.

Tokroliga bilderböcker som småroliga appar

Publicerat 7 november 2013 | Av |

Flera av Ulf Löfbergs småknasiga och underhållande bilderböcker har kommit som bokappar till Ipad.

När mina barn var mindre älskade vi att läsa Ludde-böckerna av Ulf Löfgren. Med en fin humor berättar Ulf om alla knasiga tokigheter som Ludde hittar på. Vår favoritbok var Ludde, där man får läsa om hur Ludde försöker klä på sig och äta, men allt blir lite fel. Han tar på sig kalsongerna på huvudet, tröjan på benen och stoppar köttbullarna i öronen.

Flera av Ulf Löfgrens barnböcker har kommit som appar. Baronen som sköt med kanonen, Amiralen som tappade sandalen och Tant Ellen som åt upp karamellen. Bilderböckerna bygger på nonsensrim i stil med ”Det här är baronen som sköt med kanonen så att prosten tappade osten”. Apparna är enkla och ganska avskalade. Bokapparna illustreras av bilderna ur böckerna, som rör sig lite om man klickar på dem. Texten till boken finns inläst, så man kan låta en berättarröst läsa upp boken med lite roliga ljudeffekter till. Det är Helge Skoog som läser, som verkligen får fram berättelsernas tokroliga humor. Man kan också välja att slå av ljudet och läsa boken högt för sina barn eller barnbarn.

Jag inser att detta låter lite småtråkigt. Vi är vana vid appar för barn som är interaktiva, genomarbetade och som innehåller extraallt. I jämförelse med liknande appar så kan Löfgrens bokappar måhända verka lite trista. Visst skulle man säkert ha kunnat göra apparna ännu mer interaktiva, men jag tycker de här bokapparna har en charm i all sin enkelhet. Löfgrens underfundiga humor och roliga illustrationer gör de här bokapparna till glädjespridare. Och mina barn, som numera lämnat bilderbokstadiet, älskar att sitta och lyssna på dessa berättelser på surfplattan. Speciellt populärt är när Tummeliten sitter på sockerbiten, fnissar och råkar prutta lite. Denna sida har det lyssnats på många många gånger i mitt hem.

Apparna kostar pengar och finns bara till Ipad. Böckerna som apparna bygger på kan du så klart låna på biblioteket! Hos oss hittar du Amiralen som tappade sandalen, Baronen som sköt med kanonen och Tant Ellen som åt upp karamellen. Om du vill provläsa bokapparna så finns de att läsa på Stadsbiblioteket Miinis surfplattor, välkommen att testa!

Kommentarer inaktiverade.