Appar & Internet

Tillbaka i skolbänken?

Publicerat 1 september 2015 | Av |

Dags att börja skolan? Då har vi på Stadsbiblioteket de digitala resurser och databaser som hjälper dig att klara dina uppgifter.

Science in context heter en av våra många digitala resurser med fakta om naturvetenskapliga ämnen, experiment och biografier om forskare, exempelvis Vera Rubin och Neil deGrasse Tyson. Här finns artiklar i fulltext, videor, bilder, ljudfiler och kartor där du kan se olika företeelser i världen, exempelvis klimatförändringar, rökning och fetma.

Science in context använder sig av två sätt att hitta informationen du letar efter, dels genom en sökruta där man kan skriva in det man söker efter, på engelska. Eller så kan man välja att browsa bland ämnen på första sidan och på så sätt hitta sitt intresseområde. Du kan till exempel hitta den senaste informationen om dvärgplaneten Pluto under ämnet Fysik & Astronomi.

Du kan därefter ringa in ditt ämne genom att välja de delar av materialet du vill ta del av. Det kan handla om att man tar del av material som är vetenskapligt granskat och därmed bäst att använda i till exempel en skoluppgift. Du kan också välja att låta din dator läsa upp materialet för dig.

Du kan också få hjälp med referenshantering samt skriva ut och spara artiklar eller annat material som du hittat. Science in Context har en systerdatabas som heter Biography in Context där, som titeln avslöjar, du finner biografier över personer som är kända inom vetenskap, sport, kultur, politik med mera här. Alla från Beyoncé till Alan Turing finns med.

Båda dessa resurser är tillgängliga på biblioteket och hemifrån, du loggar in med ditt bibliotekskort och pinkod. Se mer om våra digitala resurser på vår youtube-kanal.

Missa inte att vi har läxhjälp för gymnasiet och SFI tisdagar & torsdagar start 1/9 Plan 2 kl 16.30–19. Där kan du dessutom på tisdagar få hjälp med att upptäcka Stadsbibliotekets databaser och få hjälp med att söka efter information till dina skoluppgifter.

Kommentarer inaktiverade.