Appar & Internet

Tidig julklapp – digitala tidningar och engelska e-böcker!

Publicerat 17 december 2015 | Av |

Här kommer en tidig julklapp från oss alla till er alla! En uppdatering av digitala bibliotekets omtyckta PressReader är här. I den kan du läsa dagstidningar och tidskrifter från över 100 länder och på över 60 språk. Vi har också äntligen fått en e-bokstjänst med engelsk litteratur. Den nya tjänsten heter Overdrive.

PressReader återger exakta kopior av dagens tryckta tidningsutgåva. Du kan förstora och navigera enkelt mellan sidor och rubriker, lyssna på artiklar och få dem översatta. Du kan gå tillbaka i tiden cirka 90 dagar. Både du som föredrar att använda databasen PressReader hemifrån och du som hellre vill använda appen där du kan ladda ner din favorittidning och ta med den för att läsa vart du än befinner dig, har nyheter att hämta.

Den största nyheten för appen med samma namn som laddas ner gratis via AppStore eller GooglePlay-butiken till din smarta telefon eller surfplatta är att du nu kan fortsätta ladda ner dina tidningar i 72 timmar efter att du besökt biblioteket och använt vårt wi-fi ”biblioteket”. Du behöver även ha startat appen och kontrollerat att den fungerar genom att titta efter symbolen med den gröna koppen.

Här är fullständiga instruktioner för appen:

Pressreader-appen
PressReader är appen du använder på biblioteket för att ladda ner tidningar och tidskrifter till din surfplatta eller smarta telefon, för att sedan läsa offline var du vill. Gör så här:

 1. Ladda ner appen Pressreader till din telefon eller surfplatta.
 2. Gå till biblioteket och anslut din telefon eller surfplatta till bibliotekets trådlösa nätverk ”biblioteket” med ditt bibliotekskort och pinkod.
 3. Öppna appen Pressreader, den känner av att du är på ett bibliotek i Göteborg. Du ser då en grön kaffekopp inuti appen som visar att du är ansluten som du ska.
 4. Bläddra bland, läs och ladda ner dagstidningar och tidskrifter från hela världen på olika språk.
 5. De tidningar du laddar ner i appen finns kvar på plattan eller telefonen när du kopplar ner dig från nätverket. Du kan läsa dem offline var du vill.

 

Nu kan du alltså ladda ner dina tidningar 3 dagar efter ett besök på något av stadens bibliotek vart helst du befinner dig, hemma, på stan eller på jobbet. Men vi rekommenderar att man har en stabil wi-fi uppkoppling då nedladdningen annars dras från eventuella surfpotter som ingår i ditt abonnemang.

Efter en höst med mycket besvär vad gäller inloggningen av PressDisplay hemifrån via dator så har vi en temporär lösning. Under nästa år hoppas vi lansera en uppdaterad variant av databasen. Om du upplever fortsatta problem med att komma åt den hemifrån, vänligen meddela ebok@kultur.goteborg.se.

Som om detta inte vore nog så har vi också en ny e-bokstjänst, Overdrive, där det går att låna böcker på engelska.

För att kunna ladda ner önskad bok till din SMARTPHONE/SURFPLATTA följ nedanstående instruktion.

Ladda ned e-bok

 1. Se till att du har ett bibliotekskort med pin-kod.
 2. Ladda ner appen OverDrive gratis från App Store ( iPad/iPhone), Google Play ( Android) eller på app.overdrive.com
 3. Öppna appen, skapa ett konto och logga in.
 4. Lägg till Göteborgs Stadsbibliotek under inställningarna i My library. Därifrån kan du söka upp böcker som finns i vårt utbud.
 5. Sök upp en bok och välj Logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pin-kod. Välj Add to app (ladda ner) eller Read för att öppna boken i din webbläsare.
 6. Du hittar dina lånade böcker under checkouts. (Du hittar menyn genom att svepa från vänster till höger, välj sedan Bookshelf.) Från Bookshelf kan du även låna ytterligare titlar.

 God fortsatt bok, tidnings- och tidskriftsläsning på svenska och engelska önskar vi på Digitala Biblioteket.

Missa inte vårt utökade Teknik Drop-In den 29e december då du är du välkommen mellan 13-17 till Plan 1 på Stadsbiblioteket med dina frågor. Vi bjuder på pepparkakor.

Kommentarer inaktiverade.