Appar & Internet, Arrangemang, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Hej Ruby: Äventyr i datorernas värld". Volante förlag.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Tekniklördag med internetsamtal, musik och digital förskola

Publicerat 5 oktober 2015 | Av |

Hur påverkar internet sociala beteenden? Hur strömmar jag musik gratis? Hur lär jag barnen hur internet fungerar? Hur används iPads som ett verktyg i förskolan? Vill du testa Stop motion-animation?

När det saknades en bok om programmeringens möjligheter för barn tog Linda Liukas saken i egna händer och skrev Hej Ruby: Äventyr i datorernas värld, en sagobok om programmeringens ABC som riktar sig till barn 5-8 år, men som en och annan vuxen också kan lära sig av.

Barn kan ibland känna sig maktlösa i livet eftersom vuxna sätter upp regler för det mesta men Linda betonar passionerat att detta inte gäller i programmeringens värld. Med kunskapen att koda kan barn bygga egna världar med nya regler med fantasi som nyckel . Idag är programmering ett viktigt språk att kunna när man växer upp mitt i ett digitalt informationssamhälle. Det krävs för att tolka och värdera information och för att finna en lust till att själv kunna skapa digitalt. Det finns idag en oro för att barn ensidigt konsumerar digitalt utbud och blir passiva men genom att leka sig till kunskap om programmering, kan de själva producera digitalt innehåll på ett lustfyllt och innovativt sätt där bara fantasin sätter gränser för regler, strukturer, rytmer, orsak och verkan.

I Hej Ruby inleder sagan och därefter följer övningar att göra tillsammans. Så följ med Ruby på ett äventyr i datorernas magiska värld och lär dig och barnen tänkandet och begreppen inom den digitala världen.

En lärdom i Hej Ruby är att all programmering utförs av människor. En person eller ett företag har ett syfte med sin programmering. Den alltmer automatiserade digitala världen bär med sig filosofiska och etiska frågor att reflektera över. Vem skriver algoritmen som kontrollerar en självstyrande bil – programmeras den att rädda barnet som springer över vägen eller skyddar den främst personen som sitter i bilen? Vad innebär det om krigsföring automatiseras utan hänsyn till offer? Hur påverkas vi när robotar utför vårt arbete?

Nicholas Carrs The Glass Cage är inte en facklitterär dystopi men betonar vikten av att reflektera över den nya bekvämlighetsteknik som snabbt utvecklas, att vi i skapandet bör fundera över hur tekniken påverkar oss som människor. Hur ska vi förhålla oss till den teknik vi skapar som underlättar för oss så att vi inte behöver anstränga eller aktivera oss?

Enligt Carr är vi inte bra på att fatta beslut om bekvämlighetsteknik. Vi behöver utmaningar och arbete med våra kroppar och sinnen. Vi kommer ständigt ställas inför mer bekväm teknik. Genom att överlåta tänkandet och utförandet till datorer eller robotar, blir vi passiva och förlorar förmågan att förstå vår egen roll och plats i tillvaron. Vi kan inte längre finna vår egen väg, vilket är en grundläggande del av att vara människa.Vi trivs med utmaningen att köra bil, inte att vara passagerare i våra egna självkörande bilar. Hur mycket passagerare i vår egen teknik behöver vi bli?

Carr menar också att vårt sätt att leva via skärmar och gränssnitt med smartphones, avlägsnar oss från världen. Fördummas vi av all automatisering? Fortfarande ställer vi aktiva sökfrågor till sökmotorer men snart kommer kanske även formuleringen av sökfrågan automatiseras, utan att vi behöver ställa frågan. Sociala medier ersätter mänskliga relationer och styrs av algoritmer som gör vänskap till ett förhållande mellan konsumenter och produkter. Hur långt från världen vill vi avlägsna oss? Carrs bok är en lättläst, tänkvärd och omskakande bok att reflektera till.

Gillar du boktipsen? Lördag 17 oktober är fylld av frågeställningar och teman som dessa. Här är programmet:

Drop-in med digitala biblioteket

Lördag 17/10 Plan 1 kl 10–15 Plan 1
Vi ger individuell handledning till dig som vill lära dig om datorer, internet, surfplattor, smarta telefoner och appar. Lär dig låna e-böcker, ladda ner tidningar gratis med PressReader, ladda ner talböcker med Legimus och att söka i biblioteket databaser. Ta med ditt bibliotekskort med pinkod.

Vad är sociala medier?

Lördag 17/10 Lilla scenen Plan 1 kl 11
Facebook, Instagram, YouTube och Twitter – Vad är sociala medier? Bibliotekarien Sara Larsson, ansvarig för Stadsbibliotekets sociala medier, svarar på frågor och berättar hur allt fungerar.

Digitala Musiktjänster

Lördag 17/10 Lilla scenen Plan 1 kl 14
Visste du att ditt bibliotekskort ger dig tillgång till över 100 000
musikalbum hemifrån? Vi visar och berättar om digitala musiktjänster och olika musikforum. Kom och bli inspirerad!

Internet och integritet

Lördag 17/10 Trappscenen kl 12
Hur utvecklas internet i samspel med sociala intressen och hur påverkar internet sociala och kulturella beteenden? Jan Nolin, professor vid Bibliotekshögskolan i Borås, berättar.

Finns det självlysande katter? – Internetsamtal

Lördag 17/10 Trappscenen kl 13
Kristina Alexanderson från IIS (Internetstiftelsen i Sverige), berättar om hur du lär dina barn hur internet fungerar och hur de ska värdera källor. Kristina är chef för Internet i skolan på IIS och är även författaren till internetguiden Källkritik på internet.

Digital förskola

Lördag 17/10 Trappscenen kl 14–16
Datorer, iPads med mera används till allt större del i förskolans verksamhet idag. Här får du inblick i tankar och processer kring digitala verktyg och användning av dessa i förskolan.
Kl 14.00: Hur påverkar den digitala utvecklingen förskolans verksamhet? Erika Kyrk Seger arbetar som kvalitetsutvecklare för området Västra Göteborg. Hon berättar utifrån sin erfarenhet som förskollärare om hur digitala verktyg och barns populärkultur formar verksamheten.
Kl 14.10: Varför är inte mitt barn med på bild? Vad är det förskolan dokumenterar och varför?
Martina Lundström, leg. förskollärare och utbildningskonsult, arbetar med att utbilda och handleda förskolans pedagoger i bland annat dokumentation, föräldrasamverkan och barnrättsfrågor.
Kl 14.35: Barn och skärmtid. Markus Bergenord arbetar med digital förskoleutveckling.
Kl 15.00: Minecraft. Erika Kyrk Seger berättar om vad
barn i förskolan kan lära sig genom att spela Minecraft.
Kl 15.15: Digital skattjakt i naturen. Anna Stigsdotter, leg. förskollärare använder ofta iPaden utomhus. Hon visar hur de arbetar med Xnote på Ögärdets förskola. Bara fantasin sätter gränser!
Kl 15.40: ”Programmera om” skräp. Lyssna till projektledare Anna Hedén och miljöpedagog Linda Linder på Returen-kreativt-återvinningscenter. De berättar om hur digital teknik används i arbetet med att ”programmera om” skräp till kreativa läromedel för barn och unga.

Animationsworkshop

Lördag 17/10 Dynamo Läs kl 13–17 (drop-in)
Stop motion-animation är ett jätteenkelt och roligt sätt att skapa film på! Låt elever arbeta med det som en del av skolundervisningen eller animera hemma med dina egna barn. Vi arbetar med iPad och visar dig apparna Stop motion och iMovie.

 

 

Kommentarer inaktiverade.