Appar & Internet, Arrangemang
Foto behandlat i Pixlr-o-matic. Fotograf: Sara Larsson.

Foto behandlat i Pixlr-o-matic. Foto: Sara Larsson.

Piffa upp dina foton

Publicerat 26 oktober 2011 | Av |

Snart är det teknikhelg hos oss igen och den här gången blir det med bild- och musiktema. Det blir föreläsningar, kurser och teknikdrop-in hela dagarna 12-13 november. Vi kommer bland annat visa hur man kan förbättra sina digitalfoton med gratis bildbehandlingsprogram.

Det är inte riktigt sant att man kan göra vad som helst med ett foto i datorn i efterhand. Om fotot är helt oskarpt, taget i för liten upplösning eller om någon gör en konstig min så är det inte så jättemycket att göra åt.

Men det är mycket annat man kan ändra! Man kan beskära bort sådant som inte är viktigt. Man kan ta bort röda ögon, räta ut horisonter, göra hudtoner varmare eller kallare, öka skärpa och lägga till mjukt fokus. Man kan ta bort skönhetsmärken och jämna ut sträv hud. Det går att lägga till effekter som gör att fotot ser ut som en polaroid eller en tavla.

Prova verktyget Pixlr som är en webbplats där man kan redigera foton direkt utan att installera något! Eller Pixlr-o-matic för att skapa spännande retro-effekter och härliga färger och ramar.

Eller ladda hem Gimp, som är ett avancerat gratis bildbehandlingsprogram för den som vill ha något som närmar sig Photoshop och inte är rädd för en lite högre inlärningströskel.

Och prova att ladda hem Googles Picasa om du vill sortera dina foton och förbättra dem enkelt.

Under vår teknikhelg får du chansen att prova på bildbehandling. Vi berättar också vad du ska tänka på om du ska köpa en ny digitalkamera.

Eller passa på att gå en fördjupningskurs i Facebook för att få full koll på hur du skapar fina fotoalbum i din Facebook-profil.

Eller lär dig mer om hur du kan lyssna på gratis musik, skapa egen musik, läsa och lyssna på e-böcker eller något av allt annat spännande som händer under helgen!

Teknikhelg #2 (12-13 november 2011)

Lördag 12 november

11-13 Bli vän med Facebook
Hur funkar Facebook och vad kan jag använda det till? Obs! Föranmälan krävs. Det går att anmäla sig här. Eller prata med receptionen 031-368 34 00.

14-15 Lyssna på musik gratis på Internet
Spotify, Grooveshark och Youtube. Vi visar hur man gör, hur man skapar listor med favoriter, delar eller inte delar i sociala medier.

15-16.30 Musik på din dator
Jon Mårtensson visar hur du kan använda gratis mjukvara i form av effekter, synthar och inspelningsprogram för att skapa musik på din dator. Åldersgräns 12 år. I Dynamo. Fri entré.

15.30-16.30 Läs och lyssna på e-böcker
Lär dig hur man lånar e-böcker till sin dator, läs/surfplatta eller mobil. Lyssna på strömmande e-ljudböcker i din dator.

Söndag 13 november

11-13 Facebook fördjupning
Lär dig hur man gör statusuppdateringar med bilder, hur man visar upp roliga videoklipp på Facebook och hur man skapar album med taggar och beskrivningar. OBS! Föranmälan krävs. Anmäl dig genom att klicka på länken till katalogen eller prata med receptionen, tele: 031-368 34 00.

14-15 Kom igång med digitalfotografi
Är du sugen på en ny hobby? Eller vill du bara ha ett bra verktyg för att dokumentera stora händelser och semestrar? Vi berättar om allt du behöver tänka på när du ska köpa en ny kamera. Mobilkameror blir också allt bättre. Vi ger tips om appar som gör det extra roligt att fotografera med mobilen.

15.30-16.30 Kom igång med bildbehandling
Om du redan är igång och har en mängd bilder i datorn kanske du vill veta hur du kan göra dem ännu bättre. Vi visar olika gratis bildbehandlingsprogram och du får chansen att prova lite själv. OBS! Föranmälan krävs. Anmäl dig här.

Hela helgen 11-17: drop-in om läsplattor, surfplattor och mobiler. Fråga vad du vill så försöker vi svara. Vi visar också spännande appar som har med foto, musik och film att göra!


Kommentarer inaktiverade.