Appar & Internet, Arrangemang

Sociala medier i mobilen

Publicerat 21 september 2011 | Av |

Facebook och Twitter i mobilen. Varför då? Och hur gör man?

Många former av sociala medier har så kallade ”appar”, små program du kan använda i din smartphone. Apparna finns både för iPhone och Android-telefoner och gör det möjligt att till exempel använda Facebook och Twitter överallt där du kan använda din mobil.

Vad är då fördelen med det?

Som jag ser det är det tre saker som verkligen blir skillnaden: bilderna, geopositioneringen och den ständiga åtkomsten.

  • Bilder. Det blir oerhört mycket lättare och roligare att publicera bilder om man kan göra det på en gång, i stället för att först ta kort med kamera, sen föra över bilden till datorn och därefter publicera den. Om du använder mobilen kan du lätt ta kort på vad du äter, roliga saker du ser på promenaden, ögonblicksbilder från resan och mer. Twitter känns också mer levande med  ”illustrationer” till det du skriver.
  • Geopositionering. Detta tillåter telefonen att känna av och ange var du befinner dig någonstans när du skriver något på Twitter eller Facebook. Du kan alltså se var dina vänner är om de använder den här funktionen. Som det är nu används det inte jättemycket men det händer ändå att man kan se om en vän är i närheten och så kan man sammanstråla för en snabb fika. Till exempel: Jag promenerar i Haga och stannar till för att titta på Facebook i mobilen. Då ser jag att en kompis ”checkat in” på ett café i närheten för tio minuter sedan och då kan jag välja att gå dit för att hälsa och träffar ”IRL” (in real life).
  • Ständig åtkomst. Egentligen är detta ett tveeggat svärd. Det finns ju en risk att detta gör dig ännu mer fast i ett digitala beroende… Det är lätt hänt att man går in och tittar på Facebook-flödet på vagnen,  i kön och så vidare. Å andra sidan är det ju roligt. Och när det gäller Twitter kan man följa till exempel en konferens, mässa eller festival genom att söka på lämplig hashtag. Under Way Out West gick det att följa festivalen och få fram alla tweets som hade med den att göra genom att följa alla twittrar med hashtaggen  #wowgbg. På det sättet var det till exempel snabbt och enkelt att på avstånd få veta om konserten var värd att köa för eller inte.

Du kan även blogga från din telefon med hjälp av olika appar och ladda upp YouTube-klipp direkt efter att du filmat det. Eller redigera klippet lite i en annan app innan du laddar upp det.

15-16 oktober 2011 är det dags för höstens

Teknikhelg #1

på Stadsbiblioteket. Du kan få hjälp med att komma igång med din surfplatta, smartphone eller läsplatta och få tips på bra appar. Vi har även spännande kurser och föreläsningar som behandlar sociala medier så missa inte detta! Fri entré till båda tillfällena och samtliga arrangemang, dock krävs det föranmälan till några av kurserna.

15/10

Bli vän med Facebook
Lördag 15 oktober kl 11-13 på Stadsbiblioteket Göteborg. Fri entré
Hur funkar Facebook och vad kan jag använda det till? Obs! Föranmälan krävs. Det går att anmäla sig här från och med den 24:e september. Eller prata med receptionen 031-368 34 00.

Vad är sociala medier?
Lördag 15 oktober kl 14-15 på Stadsbiblioteket Göteborg. Fri entré
Är sociala medier något för mig? Vad är nyttan och nöjet med olika sociala mötesplatser som exempelvis Facebook? Vi pratar även om LinkedIn och nya Google+.

Facebook , säkerhet och integritet
Lördag 15 oktober kl 15.30 – 16.30 på Stadsbiblioteket Göteborg
Vilka risker finns det och hur kan du skydda dig?

16/10

Facebook – fördjupning
Söndag 16 oktober kl 11-13 på Stadsbiblioteket Göteborg
Vi visar hur du lägger upp bilder och listor med mera i din Facebook-profil.
Obs! Föranmälan krävs. Det går att anmäla sig här från och med den 24:e september. Eller prata med receptionen 031-368 34 00.

Lär dig twittra!
Söndag 16 oktober kl 14-15 på Stadsbiblioteket Göteborg
Vad är skillnaden på en tweet och en hashtag och hur kan jag prata med andra över Twitter?

Blogga med blogger
Söndag 16 oktober kl 15.30 – 16.30 på Stadsbiblioteket Göteborg
Vi visar dig hur du kan skapa en enkel blogg med bloggverktyger Blogger.

Teknikdrop-in!
15-16/10 kl 11-17 på Stadsbiblioteket Göteborg
Få hjälp att komma igång med din surfplatta, smartphone eller läsplatta. Dessutom tips på bra och användbara appar.

Teknikhelg #2 (12-13 november)

Lördag 12 november

11-13 Bli vän med Facebook
Hur funkar Facebook och vad kan jag använda det till? Obs! Föranmälan krävs. Det går att anmäla sig här från och med den 24:e september. Eller prata med receptionen 031-368 34 00.

14-15 Lyssna på musik gratis på Internet
Spotify, Grooveshark och Youtube. Vi visar hur man gör, hur man skapar listor med favoriter, delar eller inte delar i sociala medier.

15.30-16.30 Läs och lyssna på e-böcker
Lär dig hur man lånar e-böcker till sin dator, läs/surfplatta eller mobil. Lyssna på strömmande e-ljudböcker i din dator.

Söndag 13 november

11-13 Facebook fördjupning
Lär dig hur man gör statusuppdateringar med bilder, hur man visar upp roliga videoklipp på Facebook och hur man skapar album med taggar och beskrivningar. OBS! Föranmälan krävs.

14-15 Kom igång med digitalfotografi
Är du sugen på en ny hobby? Eller vill du bara ha ett bra verktyg för att dokumentera stora händelser och semestrar? Vi berättar om allt du behöver tänka på när du ska köpa en ny kamera.

15.30-16.30 Kom igång med bildbehandling
Om du redan är igång och har en mängd bilder i datorn kanske du vill veta hur du kan göra dem ännu bättre. Vi visar olika gratis bildbehandlingsprgram för dig som vill beskära, ta bort röda ögon, ändra färger och kontrast.


Om du har frågor går det bra att mejla till sara.larsson@kultur.goteborg.se eller ringa 031-368 33 63.

Kommentarer inaktiverade.