Facklitteratur

Tage Danielssons tid

Publicerat 22 mars 2011 | Av |

Sugen på att läsa om en svensk folkkär författare, regissör och aktivist?

En mycket välskriven och intressant biografi om en av Sveriges största underhållare, Tage Danielssons tid av Klas Gustavsson. Gustafson skriver som vanligt mycket bra och är väldigt påläst. Han har gjort en noggrann research och har fått intervjua både Hasse Alfredsson ,Tages familj och många av hans vänner.

Det är nästan otroligt att inte en enda människa verkar ha något ont att säga om Tage, denne oerhört intellektuella och kloka man.  Många av hans texter var både bitska och samhällskritiska och han väjde inte för några ämnen utan lät sin flinka penna häckla både folkhem, politiker och framför allt kärnkraften. Han var författare, poet, regissör, komiker och aktivist med samma skarpa och humoristiska klang. Tages ord är lika aktuella idag som då de skrevs.

När Tage promoverades till hedersdoktor vid Linköpings universitet 1980 läste han sitt berömda humanifest som slutar med orden:

You man – be human!

Och som Uno ”Myggan” Eriksson skriver: ”Han var en moralisk skämtare. Eller en skämtsam moralist. Eller en humanistisk humorist. Eller en humoristisk humanist.”

När han avled 1985 blev det nästan landssorg i Sverige och Hasse Alfredsson uttryckte det så här: ”Det blev så tyst”. Tage Danielsson och Hasse Alfredsson arbetade tillsammans i många år och var ett riktigt radarpar i humorns tjänst.

Det som gör boken extra bra är också alla underbara Tage-citat som Gustafson frikostigt slösar med i boken. Man bara måste läsa Tages böcker och se hans filmer på nytt.
Läs och njut.

Varför inte se och lyssna på ovansående klipp när han framför vad han tyckte och tänkte redan 1979. Lika aktuellt idag som då.

Kommentarer inaktiverade.