Arrangemang

Stadsbibliotekets program 26 oktober-1 november

Publicerat 26 oktober 2015 | Av |

Det är höstlov på biblioteket och huset fylls av aktiviteter som Creative Corner, författarbesök av Kerstin Lundberg Hahn och nallenattande. På onsdag samtalar Maria Gustavsdotter och Dick Harrison på Trappscenen om sina nya böcker. Veckan avslutas med dans och Planetafestivalen. Välkomna!

För barn: Höstlov: Crafty Corner (9–12 år)

Måndag 26/10-fredag 30/10 på barnavdelningen
Under höstlovet får du ta plats i vårt Crafty Corner och pyssla ihop färgglada höstlöv och ruskigt spökpynt att hänga i det stora, vackra papiermaché-trädet.

Höstlov: Spökdiktning (10–12 år)

Måndag 26/10 på barnavdelningen kl 14–16
Vi lyssnar på inspirerande kuslig musik medan vi skriver och ritar egna spökdikter.

För vuxna: Jobb, resa och ung hälsa

Måndag 26/10 plan 2 kl 14–18
Kundtjänstmedarbetare på Irland? Förskollärare i Spanien? Cafébiträde i Tyskland? Du som är 18–35 år kan prata utlandsjobb med experter från Eures. Och ställ alla dina frågor om hälsa till Hälsolots med inbjudna experter som tipsar, ger råd och motiverar.
I samarbete med Eures, Europa Direkt Göteborgsregionen, Hälsolots Centrum Majorna-Linné, FaR-teamet, Folkhälsogrupp Jämvikt och Budget- och skuldrådgivningen.

För vuxna: Filmvisning: Soraya M.

Måndag 26/10 Hörsalen kl 18
GADIP visar i höst tre filmer som belyser kvinnors livsvillkor ur olika perspektiv. Soraya M. är en vardagsskildring som ger en inblick i kvinnors livsvillkor och den baseras på en sann historia som tyvärr fortfarande är aktuell; kvinnor stenas till döds för påstådda brott.

För vuxna: Ipad för nybörjare 55+

Måndagar plan 2 kl 11–13
Lär dig använda iPad, surfa på internet och hitta appar. Ta med din iPad, bibliotekskort och pinkod. Du anmäler dig automatiskt för två gånger eftersom kursen är två måndagar i följd. Delta max en kursomgång under hösten.
Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se. Vi ses i receptionen kl 10.50.

För vuxna: Talboksdrop-in

Måndagar Specialmedia Plan 1 kl 15–17
Vi visar appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att registreras för egen nedladdning.

För barn: Pelle Plutt (9 mån–2 år)

Varje tisdag 1/9–8/12 kl 10.30
Välkommen in i Tellus för att tillsammans med andra sjunga, ramsa och spela! Sångstunden leds av babysångkonsulent Charlotte Ljung. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

För barn: Vicke Vire (2–8 mån)

Varje tisdag 1/9–8/12 kl 11.30
Kom och sjung, spela och dansa tillsammans med ditt barn! Sångstunden leds av musikpedagog Caroline Hernberger. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

För unga och vuxna: Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar & Torsdagar Plan 2 kl 16.30–19
Vill du ha läxhjälp, behöver information till en uppsats eller bara lite studiero? Plugga hos oss och få hjälp med olika ämnen.
I samarbete med Göteborgs Universitet.

För vuxna: Glöm google – Upptäck databaser!

Tisdagar Plan 2 kl 16.30–19 Drop-in
Tidningar, artiklar, skönlitteratur, biografier, stipendier, naturvetenskap, medicin, historia, geografi och juridik. Upptäck våra databaser! Här finns nästan allt. Vi hjälper dig att söka.

För vuxna: Teknikdrop-in med e-bokshjälp

Tisdagar plan 1 kl 15–17
Vi visar hur du lånar e-böcker, laddar ner tidningar med PressReader och svarar på dina frågor om surfplattor, appar, sociala medier och det digitala biblioteket.

 

För barn: Höstlov: Nattis & dagis för din nalle

Tisdag 27/10 kl 16–18 och onsdag 28/10 på barnavdelningen kl 16
På ”Nallens dag” kan din nalle få sova över i sagorummet Tellus. Vi lovar att natta ordentligt. När alla nallar vaknar får de en hel dag full av lek och bus! Ända till kl 16, när du kommer tillbaka till biblioteket för nallehämtning. Men först blir det lagom läskig spökboksläsning. Och säkert finns det bilder och mycket att berätta från din nalles stora äventyr!

Lämna din nalle hos oss kl 16–18 tisdag 27/10. Mys med din nalle och saga kl 16 onsdag 28/10.

För vuxna: Läsecirkel på Spanska

Tisdag 27/10, 24/11 Plan 2 kl 17.30
Vi läser och diskuterar spanska romaner och noveller.
Föranmälan krävs, se sida 20. I oktober läser vi boken
El arma en el hombre av Horacio Castellanos Moya.

 

För vuxna: När livet blir svårt att hantera

Tisdag 27/10 Hörsalen kl 18–20
Varför är det viktigt att ta hänsyn till människors kulturella bakgrund vid utredning och behandling av psykisk ohälsa? Föreläsare: Michael Loannou, psykiatriker.
I folkmun kallas de ibland lyckopiller, men vad är sanning och vad är myt när det gäller läkemedelsbehandling av depression? Föreläsare: Elias Eriksson, läkare och professor.
Vad säger forskningen om självmord och vad kan man göra för att förebygga dem? Föreläsare: Steinn Steingrimsson, läkare.
I samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

För vuxna: Släktforskning

Onsdagar plan 2 kl 13–15
Vi visar bibliotekets databaser och hjälper dig att börja släktforska. Handledningen är individuell och du kan delta max 4 gånger under hösten. Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se. Avboka din plats vid förhinder. I samarbete med GöteborgsRegionens Släktforskare.

För vuxna: Seniornet datorhandledning 55+

Onsdagar på plan 1 kl 10–11 och 11–12
Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post med mera. Boka en timme åt gången. Delta max tre gånger under hösten. Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se.

För barn: Läxhjälp för högstadiet

Onsdagar Dynamo kl 16–18
Röda Korsets ungdomsförbund ger läxhjälp till dig i högstadiet.

För unga: TV-spelsturnering på höstlovet

Onsdag 28/10 Dynamo Game kl 16–20
Spelföreningen New Game anordnar TV-spelsturnering med bilspel. Ny turnering startar varje hel timma. Alla är välkomna, oavsett om du är expertgamer eller hoppas på nybörjartur. Det viktiga är att träffa nya människor, testa spel och ha kul!

För vuxna: Den satans svensken!

Onsdag 28/10 Hörsalen kl 18
Historier om ett krigshärjat Sverige under 1600-talet.
Författaren Maria Gustavsdotter och historieprofessorn Dick Harrison samtalar om sina senaste böcker Katarinas bok respektive Ett stort lidande har kommit över oss…

Läxhjälp (9–12 år)

Varje onsdag 2/9–9/12 på barnavdelningen kl 16–18
Har du någon läxa som är supersvår? Eller vill du bara bli lite bättre på matte? Vi träffas i Verkstan, det är bara att komma! I samarbete med Röda Korsets Ungdomsförbund.

För unga och vuxna: Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar & Torsdagar Plan 2 kl 16.30–19
Vill du ha läxhjälp, behöver information till en uppsats eller bara lite studiero? Plugga hos oss och få hjälp med olika ämnen.
I samarbete med Göteborgs Universitet.

För barn: Skriv- och skaparklubb (10–13 år)

Torsdag 3/9, 1/10, 29/10, 26/11 på barnavdelningen kl 17–19
Vi skriver, ritar, och skapar på utvalda teman under hela hösten och prövar tillsammans olika tekniker och uttryck. Anmäl dig i kalendariet på nätet (klicka under datum 3/9). Anmälan avser samtliga fyra tillfällen.

Prova på serieteckning

Torsdag 29/10 Dynamos creative corner kl 13–15
Frida Ulvegren, mediepedagog och serietecknare, lär dig teckna serier med professionella pennor och material. Dessutom finns massor med boktips för dig som gillar att skapa och olika serieböcker att bläddra i och inspireras av. Kul på höstlovet!

Röster från skog och exil

Torsdag 29/10 plan 1 kl 18
Sten Björnulfsons Rösterna i skogen är berättelser från Bergslagens bortglömda glesbygd där avverkningar har förvandlat gamla skogsmarker till hyggen och skogsplantager.
Jila Mossaeds nya diktsamling Jag föder rådjuret är uppfordrande poetiskt likväl som politiskt, självrannsakande och trotsigt kreativ.

För barn: Fredagshänget (9–12 år)

Varje fredag 4/9–11/12 på barnavdelningen kl 16–17
Gillar du att träffa och hänga med kompisar? Gillar du också att spela spel, pyssla och göra roliga skapandeuppdrag? Kom till barnavdelningens Crafty Corner där vi gör olika roliga saker varje fredag. Ingen anmälan, det är bara att komma. Vi ses!

För barn: Höstlov: Möt Kerstin Lundberg Hahn (9–12 år)

Fredag 30/10 på barnavdelningen kl 16
En guldstund för alla spökälskare! Hur får man en spökhistoria att bli läskig? Och hur kommer man på idéerna? Kerstin Lundberg Hahn delar med sig av sina bästa tips för att få håret att resa sig på armarna. Och vem vet, kanske kommer vi på en idé tillsammans. Biljett bokas på nätet från måndag 26/10 kl 09 och hämtas i barnavdelningens disk fredag 30/10.

För barn: Planetafestival: Kids World Dance Club

Fredag 30/10 på barnavdelningen kl 10–11
Brunchbeat i Tellus för små och stora fötter! Med Dj Christina. Passar bäst för dig som gillar att vara i Miini. Ingen förbokning.

För barn: Planetafestival: Kids World Dance Club (6–12 år)

Fredag 30/10 på barnavdelningen kl 18–19
Kvällsbeat i Tellus. Kom och dansa till vår spellista med musik från hela världen! Ingen förbokning.

För vuxna: Frukostprat

Fredag 30/10 caféet plan 1 kl 9–10
Vart tog det vanliga samtalet vägen i dagens sociala mediebrus? Kiriaki Christoforidis leder spännande frukostprat i Roots Café. Du får också lästips på morgonens tema: Kultur kan vi klara oss utan.

För vuxna: Planetafestivalen 2015 – Thomas & Guro

Fredag 30/10 Trappscenen kl 17
Thomas Eriksson, cittern och Guro Kvifte Nesheim, hardingfela/fiol är två unga musiker med rötter i norska och svenska folkmusik-traditioner samtidigt som de står stadigt i den musikaliska samtiden.

World Music Culture Club

Fredag 30/10 Trappscenen kl 18.30
David Bäck med World Music Culture Club bjuder på en mix av folkmusik från olika delar av världen.

För barn: Planetafestival: Nyfiken på samba? (från 5 år)

Söndag 1/11 på barnavdelningen kl 14
Alla kan dansa samba! Kom på workshop med sambaskolan Los Copihues. Ingen förbokning, men begränsat antal platser.

För vuxna: Dans från hela världen

Söndag 1/11 Trappscenen kl 12–17.30
12.30 Prova schottis med Polskedanslaget från Göteborg.
13.30 Workshop i traditionell dans från Togo med Julien.
14.30 Dancehall workshop och uppträdande med Angelica Passion, danspedagog. Dancehall härstammar från Jamaica.
15.30 Swe-T Crew uppträder. De är en dansgrupp med tjejer som dansar till K-pop, koreansk populärmusik. Workshop.
16.30 Billie Hammarberg och Julia Carlberg visar upp den indiska dansformen Kathak.

För pedagoger: Klassvisning

Är du pedagog inom förskola eller skola och vill komma hit med din klass på visning – kontakta oss på barnavdelningen! Det finns även möjlighet att boka en visning/lektion på www.museilektioner.se: ”När prinsessor vaknar om natten” som riktar sig till förskolebarn, eller ”När böcker blir levande” för mellanstadiebarn.

Kommentarer inaktiverade.