Film

Spindelkvinnans kyss

Publicerat 26 maj 2016 | Av |

Många har säkert tänkt på vissa filmer man såg för många år sedan. Att man skulle vilja se dem igen men inget tillfälle har dykt upp. Man har kvar en känsla varför man tyckte om filmen, minns vissa scener men kanske inte slutet.

När Spindelkvinnans kyss av brasilianske regissören Hector Babenco släpptes på dvd tidigare i år var det just en sådan film för mig. Filmen hade premiär 1985 och bygger på boken av Manuel Puig med samma namn. Boken blev snabbt totalförbjuden i hemlandet Argentina av den dåvarande militärjuntan eftersom den avslöjade att det fanns politiska fångar och att de dessutom blev torterade.

Handlingen utspelar sig i en fängelsecell som delas av två mycket olika fångar. Luis Molina som spelas av William Hurt är en transperson som sitter inne för otukt. Valentin Arregui som spelas av Raul Julia är en revolutionär politisk fånge och machoman.

För att fly från verkligheten i den trånga cellen berättar Luis med stor inlevelse scener ur filmer som vi får se visualiserade. Det är klipp från en romantisk thriller som dessutom är nazipropaganda och om en mystisk vacker spindelkvinna. Valentin reagerar på hans naiva politiska syn, och berättar i stället om flickvännen han saknar. Fantasi, drömmar och verklighet blandas och plötsligt dyker spindelkvinnan upp som flickvännen. Trots olikheterna utvecklar fångarna med tiden en varm vänskap och blir förtroliga. När Luis en bit in i filmen sitter i förhör med Hemliga polisen tar det lite tid innan man förstår vad det handlar om och det ska inte avslöjas här.

Det är absolut en film som tål att ses om 30 år senare och slutet var lika förvånande den här gången. William Hurt belönades med många priser, bland annat en Oscar för bästa manliga huvudroll. Filmen var den första independent-filmen som blev nominerad till Bästa film. Historien blev senare både teaterpjäs och musikal och har satts upp i Sverige flera gånger.

Manuel Puig skrev boken Spindelkvinnans kyss med referenser till 1970-talets Argentina. I dag hade den kunnat utspela sig i något annat land där åsiktsfriheten är inskränkt och homofobin utbredd.

Kommentarer inaktiverade.