Appar & Internet

Söker du efter något?

Publicerat 11 juni 2015 | Av |

Vill du hitta nya författare, slå upp böcker som finns filmatiserade, eller ska du resa bort och vill lära dig mer om det land du ska resa till? I våra databaser kan du hitta information om en mängd olika ämnen.

En databas är en samling artiklar eller information i digitalt format. Här finns mycket som du inte hittar med en vanlig Google-sökning. Vi har bland annat databaser som är uppslagsverk, med tidningsartiklar och med information om länder och författare.

Bland våra databaser finns Landguiden som passar bra för dig som ska ut och resa och vill läsa på om landet du ska vistas i. I Landguiden hittar du fakta om alla världens länder, om konflikter och organisationer. Allt uppdateras kontinuerligt av Utrikespolitiska Institutets redaktörer.

Författarlexikonet Alex innehåller presentationer av tusentals skönlitterära författare från hela världen. Här hittar du information om författarnas liv, sätt att skriva samt texter ur deras mest kända böcker och mycket mer.

Du kan också söka information om ett visst ämne i svensk dagspress i Skandinaviens största tidningsdatabas Mediearkivet med artiklar ur dagstidningar och tidskrifter i fulltext och PDF. Några exempel är Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Expressen.

Det finns databaser för dig som vill söka stipendium, för dig som släktforskar och för dig som driver företag. Flera av databaserna kan du använda hemifrån, du loggar in i dem med ditt bibliotekskort och din pin-kod. Övriga databaser kan du söka i genom att använda bibliotekets datorer.

Besök oss gärna på webben för att lära dig mer om våra databaser, och läs i vår lista vilken som passar just ditt informationsbehov. Att använda bibliotekets databaser är gratis.

Vi har också spelat in instruktionsfilmer som du hittar på vår youtube-kanal som gör det lätt för dig att komma igång. På biblioteken kan du också hämta vår broschyr med databaserna efter ämnesindelning.

Kommentarer inaktiverade.