
Detalj ur omslaget till "Sommar på burk". Ordalaget Bokförlag.
Skördetider
Just nu är jag djupt avundsjuk på mina vänner med trädgårdar. De lägger upp bild efter bild på Instagram på dignande äppelträd. De beklagar sig över vad de ska göra av allt överflöd i trädgården. Själv har jag en pytteliten balkong där jag knappt klarar av att få en stackars pelargon att överleva.
Fruktkartan
Om man längtar efter frukt att sylta, safta och mosa, så finns appen Fruktkartan. Den hjälper dig att hitta fruktträd som alla får lov att plocka av. Det kan vara körsbärsträdet längst löprundan eller äppelträdet i rondellen. Fruktkartan skapas av användarna, det är lätt att själv lägga till de frukträd man känner till. Om man nu skulle vilja avslöja det, så klart! Än så länge finns det bara en app för Iphone/Ipad. Appen är gratis.
Fruktförmedlingen
Om du har trädgården full med frukt i trädgården och inte vet vad du ska göra av den, då kan du använda dig av Fruktförmedlingen. På den här webbsidan kan du lägga in en annons där du skänker bort frukt till trädgårdslösa stackare som mig. Fyll i vad du har för frukt att erbjuda och var du bor, så hamnar din annons på en karta. Genom kartan kan sedan vi trädgårdslösa hitta ställen att hämta frukt.
Sylta, safta och lägga in
En av mina favoritböcker just nu är Sommar på burk av Åsa Swanberg. Här hittar man roliga och lite annorlunda recept på marmelad, chutney, sylt och saft. Vad sägs om att svänga ihop en plommonmarmelad med pinjenötter eller en rabarberchutney? I Tareq Taylors trevliga Sylta, safta och lägg in får du ännu fler tips på enkla recept på picklade grönsaker och smarriga marmelader.
Svampguiden
Svampguiden är en app som hjälper dig att ta reda på vad det är för svamp du har hittat i skogen. Man kan söka på svampens namn, egenskaper och jämföra med foton på svampar. Det finns även en karta där man kan lägga in sina svampställen, så att man kan hitta tillbaka till dom. Om man nu skulle misslyckas med att identifiera svampen och råka äta en giftsvamp, så finns det råd för vad du ska göra om du äter giftiga svampar.
En finurlig funktion är Svampnyckeln, där man med hjälp av en rad frågor kan artbestämma svampen. Genom att enkelt svara ja eller nej på dessa frågor så får man till slut en lista på några alternativ att välja mellan. Denna smarta funktion ligger lite dold i appen, man hittar den under rubriken Mer.
Appen kostar pengar och finns för Android, Iphone samt Windowstelefoner. Svampguiden har även en webbsida http://www.svampguiden.com/ där man kan söka efter svampar.
Svampböcker
Naturligtvis finns det även böcker som hjälper dig att se vilka svampar du plockar. Svampar i skog och mark av Bo Nylén, Pelle Holmbergs nya svampbok av Pelle Holmberg och Matsvampar: säkra att plocka – goda att äta av Barbro Forsberg är några av de svampböcker som finns att låna på biblioteket.