Appar & Internet

RSS – Prenumerera på webben

Publicerat 28 november 2011 | Av |

Har du stött på förkortningen RSS någon gång? Eller den oranga RSS-symbolen?

Den finns till exempel här på stadsbiblioteket.nu, ganska långt upp till höger i ”Senast Publicerat”-rutan. På vår egen sida med förklaringar står det så här:

”RSS är en förkortning för Really Simple Syndication, som är ett standardformat (baserat på XML) för överföring av prenumererad information på Internet.”

Lite enklare uttryckt innebär det att du, istället för att surfa runt på olika sidor på nätet efter information, kan få informationen skickad direkt till dig. Man skulle kunna jämföra det med att få tidningen hem i brevlådan istället för att gå ner och köpa den i affären. Så fort du ser RSS-symbolen så innebär det att något går att prenumerera på. Det kan vara allt ifrån blogg-inlägg till nyheter eller nyinköpta biblioteksböcker.

Det första du behöver göra är att skaffa dig en RSS-läsare, alltså ett sätt att se allt du prenumererar på. Det kan vara ett program som du laddar ner till din dator, smartphone eller surfplatta, eller en av alla webbaserade gratistjänster som finns på nätet.

Ett bra och enkelt alternativ är Google Reader, speciellt om du redan använder någon av Googles tjänster, till exempel Gmail. Då behöver du inte ladda hem något utan kommer åt tjänsten överallt där det finns Internet. Har du redan ett googlekonto är det bara att logga in, annars väljer du ”skapa ett nytt googlekonto” och följer instruktionerna.

När du nu har din läsare så är det dags att börja prenumerera på något. Testa gärna med ”Senast Publicerat”-länken här högst upp till höger. När du klickar på RSS-symbolen kommer det upp en ny sida som innehåller RSS-flödet. Det kan se lite komplicerat ut men det gör inget. Det du vill göra här är att kopiera webbadressen som står i adressfältet. I det här fallet blir det alltså ”https://www.stadsbiblioteket.nu/feed/”. Sen väljer du att starta en ny prenumeration i din RSS-läsare. (I Google Reader finns det en stor, röd knapp där det står ”prenumerera”.) Då får du upp en ruta där du kan klistra in webbadressen.

Om du prenumererar på många flöden kan det lätt bli lite kaotiskt. Därför har många program möjligheten att sortera flödena i mappar. Det kan till exempel vara praktiskt att bunta ihop flödena med nya biblioteksböcker i samma mapp.

Till datorn föredrar jag som sagt Google Reader, men till smartphones och surfplattor finns det flera andra alternativ som jag tycker fungerar bättre än att köra Google Reader i telefonens webbläsare. Till iPad och iPhone finns t ex Feeddler och Pulse. Till Android finns förutom Pulse även Taptu , gReader och många fler. Det är ganska vanligt att RSS-läsare för smartphones och surfplattor använder sig av ett GoogleReader-konto, så du kan nästan räkna med att behöva ett sådant. Ofta finns också möjligheten att få uppdateringar från Facebook och Twitter tillsammans med dina nyhetsflöden.

Till sist måste jag bara slå ett slag för Flipboard till iPad. Detta är RSS när det är som allra, allra bäst. Här kan du se ett youtube-klipp om Flipboard.

//Carl Larsson, bibliotekarie som jobbar med vårt utlåningssystem och bibliotekskatalog.

Kommentarer inaktiverade.