Appar & Internet, Film

Photoshop som hobby

Publicerat 9 november 2012 | Av |

Jag tycker om att ta bilder men även om jag kan bli nöjd med en bild någon gång så blir de aldrig riktigt lika fina som bilder man ser i reklam och tidningar. Klart jag förstått att de bilderna är bildbehandlade på något sätt men inte riktigt hur.

Jag har haft tillgång till Photoshop länge och har experimenterat en del med filter, kontrast, ljushet och allt annat man kan testa i programmet utan några förkunskaper men utan någon form av undervisning kommer man inte så långt.

Då är det bra att vi har så mycket böcker och skivor om bildbehandling på biblioteket och de jag tycker är allra bäst är de som kommer från företaget Moderskeppet. Där har de svenska, duktiga pedagoger som visar från början hur allt går till och hur man kan uppnå olika effekter. De ger ut DVD-filmer som är fullproppade med korta filmer med tydliga exempel.

Det är lätt att titta, pausa, och prova själv. Bilderna i filmerna följer med på skivan så att man kan öva.

Poängen med bildbehandling är ju att förtydliga det budskap man har med sin bild. Vill man visa hur vacker någon är vill man kunna knepen för att jämna ut hud, göra klarare ögon, fluffa till håret och kanske bleka tänderna (filmen Skönhetsretusch). Vill man förtydliga vem som är huvudperson på en bild kan man lära sig att mörka ner omgivningen på ett diskret sätt som leder ögat men inte ser manipulativt ut. Vill man skildra tristess vill man kanske kunna göra bilden matt och kontrastlös. Vill man visa upp sin landskapsbild så att det blir precis så detaljerat och kontrastfullt som man upplevde det på plats kan man uppnå det med en rad subtila förbättringar (Photoshop för naturfotografer).

Börja gärna med Stora Photoshopkursen för att få alla grunder. Sen kan du söka på ”Moderskeppet” i vår katalog för att se alla titlar som finns och fördjupa dig i de områden du tycker är extra relevanta för ditt fotograferande.

Och missa inte boken Photoshoprecept av Sanna Lund. Här finns recept steg för steg på olika bildutseenden. Man kan alltså följa stegen till mer gyllene höstbilder, mer kallgnistrande vinterbilder, korniga svartvita bilder i analog stil och så vidare. Lite som smartmobilernas retroappar med massa olika filter, men proffsigare och lättare att finjustera efter just dina behov. Dessutom är det roligt att faktiskt förstå hur effekterna blir till.

Det är otroligt spännande att lära sig mer om bildbehandling och få mer kontroll över sina bilders utseende. Photoshop är ju samma program som proffsen använder och resultaten kan bli fantastiska och precis lika fina som något i en tidning eller fotobok. Dessutom betyder ju ens egna bilder mer för en så det är extra spännande att se hur man kan ändra utseende på personer och miljöer man känner väl, när man väl är färdig med övningsbilderna.

Här ovan kan du se hur man gör ”sotade ögon” som blir snyggare än något man kan sminka!

Kommentarer inaktiverade.