Arrangemang

Ylva Hällen. Foto: Stefan Tell. Bokomslag till Ylvania - sagan om ljusbäraren av Ylva Hällen. Bonnier Carlsen förlag.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Påsklov på Stadsbiblioteket!

Publicerat 6 april 2017 | Av |

Under påsklovet kan du leta efter en skatt, färglägga drakägg eller svara på ett lurigt quiz. Den 10 april, får Stadsbiblioteket besök av Ylva Hällen som har skrivit boken Ylvania – sagan om ljusbäraren. Kom till barnavdelningen och hör henne berätta mer om boken, tv-programmet och landet Ylvania!

Det är första dagen på påsklovet och någonting alldeles otroligt spännande är på väg att hända. Men än vet Alba ingenting. Hon sitter på balkongen i ett höghus någonstans i Göteborg och surar för att alla andra ska åka i väg och att hon, som vanligt, ska vara kvar hemma och inte ha något roligt alls att berätta när skolan börjar igen. Hon ringer sin bästis Jussi för att säga hej då innan han far i väg till sin stuga. Samtidigt hör hon sina fosterföräldrar lämna lägenheten. Fosterföräldrarna som beter sig mer och mer konstigt för varje dag som går. Alba har minsann tjuvlyssnat när de har pratat om henne. De säger att hon kommer från ett låtsasland. Hon förstår inte vad de menar, men det gör ont i henne och hon har bestämt sig för att hon från och med nu ska kalla dem för låtsasföräldrar.

Precis då, när hon sitter där på balkongen, faller en svart fågel ner från himlen. En fågel som tittar intensivt på Alba och nästan verkar förstå vad hon säger. Fågeln flyger snart sin väg men lämnar ett meddelande efter sig. Ett meddelande som förändrar ALLT. Alba får veta att hon kommer från landet Ylvania och att hon måste resa tillbaka dit. Ylvania är i fara och hon är en av de fyra utvalda som tillsammans kan rädda landet från Ondskan.

Ylvania – sagan om ljusbäraren tar vid 10 år efter tv-programmet och handlar om Albas resa genom Ylvania och hennes kamp mot mörkret. Om hur hon lär känna sig själv, sitt förflutna och sina magiska krafter. Den är bitvis ganska läskig men så spännande att man vill sträckläsa. Under läsningen är det lätt att höra ekot av många andra fantastiska berättelser, bland annat Astrid Lindgrens Mio min Mio och C.S Lewis böcker om Narnia.

Det är alltid roligt när det kommer nya högläsningsböcker och extra roligt är det förstås att biblioteket på första dagen av påsklovet, den 10 april kl 14.00, får besök av Ylva Hällen som har skrivit boken. Kom till barnavdelningen och hör henne berätta mer om boken, tv-programmet och landet Ylvania! Från 6 år. Välkommen att anmäla dig till Ylva Hällens besök (klicka på länken). Max två biljetter per bibliotekskort. OBS! Boka endast till barn, vuxna kan följa med in i mån av plats. Biljett hämtas på barnavdelningen den 10 april.

På onsdag 12/4 kl 11-12  händer det också spännande saker. En underlig gammal karta som ser ut som ett spel har mystiskt dykt upp på barnavdelningen. Tillsammans försöker vi tyda spåren, lösa uppdragen och samla ihop regnbågens alla färger. Kanske hittar vi skatten vid regnbågens slut …
Från 5 år. Boka plats till ”Regnbågskartan” (klicka på länken).

För dig som är lite äldre har vi varje dag under lovet ett lurigt quiz med frågor om böckernas magiska världar och för dig som är lite yngre drakägg att färglägga i Verkstan. Och precis som alla andra dagar kan man förstås komma hit för att läsa, mysa, pyssla, spela och leka lugnt.

Kommentarer inaktiverade.