Arrangemang

Fler otraditionella vampyrer

Publicerat 27 januari 2010 | Av |

Glamour-vampyrer. Blue Bloods är den senaste i raden av vampyrromaner som börjar bli populär på biblioteket. Melissa de la Cruz bok är en märklig men spännande blandning av modern överklasslyx och historisk bibeltolkning. Allt i en berättelse om unga vampyrer.

Fler otraditionella vampyrer hittar vi i Blue Bloods. Romanen är den senaste i raden vampyrromaner som börjar bli populär  på biblioteket. Melissa de la Cruz, som tidigare har skrivit flera böcker om unga överklasstjejer, skriver nu om aristokratiska vampyrer på skolan Duchesne. Efter att ha läst halva boken så suckar jag över hur femton- och sextonåringar röker, tar kokain och går på nattklubbar. Men kanske är det helt naturligt på det überrika Manhattan i New York där alla går klädda i Gucci, Prada, Cavalli, Valentino, Marc Jacobs, Boss m.fl. Blue Bloods vampyrerna är som Sex and the city tjejer eller som tagna ur tv-serien Dirty sexy money. (Serien om the Darlings verkar ha lagts ned, kanske är det inte så gångbart med en 2000-talets Dallas?)

Ofta är det mer intressant att läsa om underdogs, du som har flera saker mot dig i livet, men ändå lyckas. För att det är mer likt våra egna liv, för att det är så det är att leva. På riktigt. I Blue Bloods har vi som tur är Schuyler som har en mamma som är odödlig och en pappa som är dödlig. I den här romanen härstammar vampyrerna från Bibelns berättelse om dem som bannades från Guds rike. Som straff måste de leva sina liv som odödliga vampyrer på jorden. Lucifer och några anhängare tyckte att Gud var orättvis, men några fann sig skyldiga och har sedan dess kämpat för att åter få Guds välsignelse och återvända till himmelriket. Det är en kamp mellan Blue Bloods och Silver Bloods. Gissa vilka som är onda och vilka som är goda?

De la Cruz lyckas få in ganska mycket information in emellan det goda livet i NY. Man får kunna engelska relativt bra för att hänga med i alla vändningar och all ”påhittad” historia om vampyrer. Men Blue Bloods slutar med en riktig cliffhanger som i en spännande TV-serie och vill du fortsätta läsa så finns uppföljarna Revelations och Masquerade.