Appar & Internet, Arrangemang

Open office – ett alternativ

Publicerat 30 januari 2011 | Av |

Microsoft Office heter ett paket med program man kan köpa till sin dator. Det finns på många datorer, inklusive bibliotekets surfdatorer. Där ingår bland annat Word, Excel, och Powerpoint.

Men det kostar ganska mycket och därför kan det vara värt att prova ett alternativ, nämligen något som heter Open Office. Det går att ladda hem gratis från openoffice.org.

Här kan man få tillgång till liknande program och funktioner som i Microsoft office. Alltså går det bra att göra textdokument, tabeller och presentationer.

Knapparna och funktionerna ser ut ungefär ”som vanligt” och om man är van att använda till exempel Microsoft Word klarar man lätt av Open Office textdokument.

Det enda som är lite krångligt är det här med filformat. Speciellt om man ska skicka dokument till någon annan eller öppna sina egna dokument på till exempel biblioteket för att skriva ut.

När man sparar i Open Office sparas dokumentet automatiskt i Open Offices eget format om man inte ändrar på det. Ett textdokument slutar då på .odt .

Ett sådant dokument går inte att öppna i Microsoft office och man måste alltså ändra till ett annat filformat när man sparar om man vill kunna öppna det. (Däremot går det att öppna Microsoft Word-dokument i Open Office.) Det gör man i rullisten nedanför fältet där man väljer namn på filen. Välj då antingen .rtf eller . doc

Rtf står för Rich Text Format och är ett bra format för det innebär att man kan öppna texten i nästan vilket program som helst. Doc är formatet som Microsoft Word sparar i.

Välkomen till Stadsbibliotekets teknikkvällar där du får lära dig mer om Open office och andra gratis program.

Torsdag 24/2 i Berzeliihörnan kl 16-16.45. Fri entré
Open Office – vi visar hur du installerar programmet, skriver ett dokument och annat som kan vara bra att veta.

Torsdag 24/2 i Berzeliihörnan kl 18-18.45.Fri entré
Vad är fri programvara? Gnutiken, ett kooperativ för fri programvara, berättar om vad fri programvara är och ger tips.

Läs mer om kurserna i vårprogrammet.

4 svar till “Open office – ett alternativ”

  1. Omöjligt att ta sig härtifrån till ngt vettigt – t ex katatolen eller databaserna

  2. Hej Nick!
    vad tråkigt att du upplevde det så. Högst upp till höger på sidan finns en länk till bibliotekets ”vanliga” webbplats med katalog och databaser.
    Ha det fint!

  3. Det går bra att skriva ut OpenOffice-dokument på biblioteket, om biblioteket installerar det på sina datorer. Installera gärna Firefox också.

  4. Hej Abbe!

    Vi undersöker just nu möjligheten för oss att ha Open Office på våra publika datorer, vi hoppas att kunna erbjuda er besökare detta så snart som möjligt.