Arrangemang

Detalj från omslaget till Monstret i natten av Mats Strandberg. Rabén & Sjögren förlag.

Monstret Frank till alla tredjeklassare i Göteborg

Publicerat 6 november 2018 | Av |

För sjuttonde året i rad får alla barn i Göteborg som går i årskurs 3 en bokgåva av staden. 6500 barn ges möjlighet att läsa samma bok!

Det är som en gigantisk bokklubb, där barnens lärare ges en unik möjlighet att vara bokklubbsledare. Under den nationella barnboksveckan vecka 46, får barnen komma till sitt bibliotek och hämta sin bok och när boken har lästs i skolan får den följa med barnen hem. Kanske kan boken läsas om där hemma med en vuxen.

Det är med stor glädje vi presenterar årets bok: Monstret i natten, skriven av Mats Strandberg och illustrerad av Sofia Falkenhem. Mats har bland annat skrivit skräckböcker för vuxna och kan verkligen berätta med spänning. Han är också en mästare på att beskriva människors inre tankar och känslor. Sofia Falkenhems bilder känns igen från andra barnböcker och bilderna passar utmärkt till berättelsen om Frank, med sina blå, lite mystiska toner.

Monstret i natten är inte bara är en spännande bladvändare, utan handlar dessutom om något som många barn kan känna igen sig i och som är viktigt att vi pratar om och försöker motverka, nämligen utanförskap.

Tänk dig att dina föräldrar ordnar ett 9-årskalas, med tårta och ballonger, bjuder in alla klasskompisar och förbereder för ett fantastiskt födelsedagsfirande. Visst låter det underbart? Men vad händer när du sitter där under de vajande ballongerna i träden och inte en enda person dyker upp? Jag tänker att det borde vara den värsta mardröm. Och för Frank som den här boken handlar om, är det förstås just det, för alla vill ju ha någon att leka med, äta tårta med, vara vän med. Men det blir faktiskt ännu värre för Frank. Grannen, tant Alice, som faktiskt är Franks enda vän, har en hund som heter Uffe. När Uffe biter Frank av misstag, händer det något som kommer att förändra Franks liv. Frank börjar drömma väldigt konstiga mardrömmar. Och samtidigt börjar ett rykte att gå som en löpeld genom staden: det finns ett monster som visar sig på nätterna!

Som sagt, det här är en bok som innehåller väldigt mycket spänning men som också vänder och vrider på tankar om vad som är normalt och hur människor ibland är rädda för det okända. Det bästa är att Monstret i natten fortsätter med två böcker till: Monstret på cirkusen och Monstret och människorna. Dessa finns förstås att låna på biblioteket.