Barnböcker
Detalj ur ett av de fina dockskpåpen. Foto: Sara Larsson

Detalj ur ett av de fina dockskpåpen. Foto: Sara Larsson

Miniatyrvärldar på Stadsbiblioteket

Publicerat 11 oktober 2014 | Av |

Nu är Signhild Hällers fina dockskåp nyrenoverade. Passa på att titta in i de fantastiska mini-miljöerna nästa gång du besöker Stadsbiblioteket.

Signhild Häller (1896-1978) hade en hobby. Hon samlade dockor från olika delar av världen. Hon var en flitig resenär så med åren blev dockorna många. Förutom dockor köpte hon också olika inredningsdetaljer i miniatyrformat. Kring år 1950 började hon dokumentera olika miljöer i tiondels skala. Därmed föddes begreppet ”Signhild Hällers dockskåp.”

Häller var utbildad textilkonstnär. Hon var socialt engagerad och skrev också dikter och artiklar inom olika ämnesområden. Men det som gjort mest avtryck för eftervärlden är ändå hennes dockskåp. På Stadsbiblioteket finns ett urval av de dockskåp som hon från 1967 och senare donerade till biblioteket. Innan dess befann sig dockskåpen på olika turneér runt om i Sverige och Häller lovordades överallt för sina väl genomarbetade skåp.

Hällers dockskåp skildrar olika hantverksmiljöer och olika tidsepoker. Dessutom har hon skapat dockskåp med motiv från Elsa Beskows bilderböcker. Här återfinns t.ex. Puttes äventyr i blåbärsskogen, Tomtebobarnen och Petter och Lotta. Barnvisan Mors lilla Olle, signerad Alice Tegnér, åskådliggörs också i ett av skåpen. Olle  möter en björn i skogen och Häller berättar i skriften En värld i miniatyr om svårigheten att skaffa fram en passande liten björn.

”Så småningom lyckades jag hitta en riktig liten teddybjörn som ser så levande ut inne i den djupa skogen.” Om skogsmiljön som Häller velat återskapa berättar hon vidare: ”Det går en liten stig mellan stora höga stammar, men mest är det ogenomträngligt och skogsmörkt…”

En välkänd miljö för alla göteborgare är Kungstorget med sin saluhall och torghandel. I ett av skåpen har Häller skildrat hur kommersen där kunde gå till kring sekelskiftet. Då fanns fortfarande Bazar Alliance och  själva torget befolkas i Hällers dockskåpsversion av torggummor och gubbar, hundar, kycklingar och dessutom en häst. Försäljning av frukt, grönsaker, potatis och blommor försiggår på det kullerstensförsedda torget.

”På själva marken har jag låtit göra ett golv av kullerstenar… det tog en oerhörd tid att lägga, och stenarna är dels japanska, dels från olika delar av Bohuslän,” berättar Häller.

De små detaljerna i Hällers dockskåp är smått imponerande. Titta särskilt på de små pepparkakorna, de vävda trasmattorna och den lilla porslinskatten i Petters och Lottas jul!

Dockskåpen finns i parkplan, våning -1, och är placerade på baksidan av värdeskåpen.

 

Kommentarer inaktiverade.