Månadens språk turkiska och det digitala biblioteket
Månadens språk i oktober på Stadsbiblioteket har varit turkiska och vi ger dig sista-minuten tips om vilka digitala resurser vi erbjuder dig som vill veta mer om språket, landet och dess kultur.
I vår författardatabas Alex kan du läsa mer om flera kända turkiska författare. 2006 fick Orhan Pamuk nobelpriset i litteratur, hans internationella genombrott kom med Den vita borgen 1985 där det osmanska riket fått ge stoff till historien och hans böcker utspelar sig ofta i Istanbul. En annan populär författare som slagit igenom för oss i Sverige kanske först under 2000-talet med Bastarden från Istanbul och The forty rules of love är Elif Shafak. Läs mer om dem och andra turkiska författare i Alex och våra andra litteraturdatabaser Literature Resource Center samt NoveList
I Landguiden som uppdateras av utrikespolitiska institutet kan du snabbt lära mer om landet Turkiet, men också läsa på om den senaste politiska utvecklingen i landet som just nu är en av de stora ingångarna till Europa för den flyktingström som flyr undan krig och förföljelse. I de senaste inlägget från oktober 2015 kan man bland annat läsa om hur journalister som är regeringskritiska upplever situationen och genom vår PressReader app kan man ladda ner och läsa turkiska tidningar. Till exempel Hürriyet som enligt utikespolitiska institutet är en av de få tidningarna som fortfarande vågar kritisera regeringen i Turkiet öppet.
Till sist i dessa nobelpristider uppmärksammar vi också att läsare kan fördjupa sig via våra databaser Biography in context och Science in context om en av årets pristagare, Aziz Sancar, född i provinsen Mardin, Turkiet som tillsammans med Paul Modrich och Tomas Lindahl får nobelpriset i kemi 2015 för ”mekanistiska studier av DNA-reparation” (Pressmedelande, Kungl. Vetenskapsakademien, 7 oktober 2015).
Stadsbiblioteket erbjuder Teknik Drop-In på tisdagar mellan 15.00-17.00 på Plan 1 för dig som vill bekanta dig med digitala biblioteket.
Dessutom kan du få hjälp att upptäcka Stadsbibliotekets databaser på plan 2. Glöm Google, upptäck databaser kallar vi det. Det är också på tisdagar, mellan 16:30-19.00. Välkommen!