Appar & Internet, Blogg, E-böcker, Skönlitteratur

Månadens språk – rumänska

Publicerat 19 februari 2016 | Av |

Rumänien har varit i hetluften den senaste tiden till följd av debatten kring de bristande sociala och ekonomiska förhållanden i landet, som fått människor att migrera till andra länder i EU för att få ihop till sin försörjning.

Olika satsningar och strategier har antagits av EU för att bidra till att Rumänien förbättrar integrationen av romer, som är en utsatt minoritet i landet. Rumänien har dock kritiserats för att inte använda sig av de ekonomiska medel som EU avsatt för att förbättra romernas situation i landet. Mer ingående information om exempelvis sociala frågor och politik i Rumänien kan du få genom Landguiden som är databas om länder i världen. Databasen uppdateras kontinuerligt av Utrikespolitiska institutet och finns tillgänglig på Stadsbiblioteket.

Vill du ha senaste nytt om landet på kan vi rekommendera ett besök på vår tidningsdatabas PressReader. Databasen innehåller dagstidningar från över 100 länder på 60 olika språk. Här kan du exempelvis läsa de rumänska tidningarna National och Ziarul Financiar i din surfplatta eller i mobilen.

Mircea Cartarescu är en rumänsk författare som tidigare år varit nobelpristippad och anses av många vara en av de främsta nu verksamma författarna i Rumänien. Kritiker har beskrivit hans stil som genreöverskridande då han ofta blandar flera olika stilar som till exempel realism och surrealism. Han skriver på rumänska och i olika former, främst romaner men även lyrik och essäer. Travesti är titeln på en av hans mer kända romaner och den finns även tillgänglig som e-bok på Stadsbiblioteket. Är du ny med e-böcker kan du läsa instruktioner för hur du går tillväga på vår instruktionssida, där du kan lära dig allt om hur du kan läsa böcker i din dator, surfplatta eller smartphone.

Vill du veta mer om Mircea Cartarescu eller andra författare kan du besöka vår litteraturdatabas Alex som finns tillgänglig både hemifrån och på Stadsbiblioteket. Där kan du läsa om författare från till exempel ett särskilt land eller uppdelat efter olika genrer. Helt enkelt en kanonsida för dig som vill lära dig det mesta om författare och litteratur!

Tips! Söndagen den 13/3 är ett datum du ska lägga på minnet om vill ha information om nya böcker på rumänska, ungerska eller arabiska. Då kommer vi nämligen ha Mångspråkigt bok- och filmsläpp där nyutgiven litteratur på dessa språk kommer att presenteras och föreningar kommer även att finns på plats för att prata om de olika språken.

Kommentarer inaktiverade.