Appar & Internet, Arrangemang, Facklitteratur, Film, Skönlitteratur

Månadens språk : Franska

Publicerat 9 augusti 2016 | Av |

Croissant, bécamel eller macaron? Frankrike är vida känt i världen som en gastronomisk stormakt och de flesta känner till dessa franska namn på matverk som är populära i Sverige. Med franska som månadens språk lyfter vi fram och visar hur du lätt får tillgång till franska kokböcker och baktips genom din dator, surfplatta eller smartphone.

Genom Stadsbiblioteket kan du läsa en rad olika tidskrifter om matlagning och på franska finns exempelvis Elle á Table och Marie Claire Idees där säsongsaktuella recept och tips finns att tillgå i de senaste digitala utgåvorna. För att läsa tidskrifter digitalt använder du Pressreader på biblioteket och tidskrifterna kan läsas på de flesta plattformar. Läs mer om Pressreader här!

Är du ute efter mer gedigen läsning om fransk matlagning och klassiska recept bör du läsa Julia Childs ikoniska Det goda franska köket där läsaren får reda på allt som kan tänkas vara värt att veta om fransk matlagning och lite till. Boken gavs först ut på 1960-talet och sedan i flera olika upplagor och översättningar. Innehållet är mycket detaljerat beskrivet och inga genvägar tas, utan varje steg gås noggrant igenom och exempelvis brödbak förklaras i inte mindre är 34 steg.  Kokboken finns som e-bok att ladda ner hemifrån på e-gotlib.elib.se. Allt du behöver är ett bibliotekskort!

En macaron är ett ljuvligt franskt bakverk gjord på äggvitor, mald mandel, florsocker och socker. Bakverket har haft ett uppsving i popularitet i Sverige de senaste åren och går att baka med oändligt många smakkombinationer och färger. Vill du lära dig baka macarons så är det bara att ladda ner Angela Drakes bok Makroner : Läckra lyxiga och oemotståndliga och låta dig inspireras.

Om du istället är sugen på att läsa en roman är ett tips Richard C. Morais En fransk curry: 100 steg från Bombay till Paris, som är en härlig berättelse om fransk- och indisk matkonst och kulturmöten. Boken handlar om den indiska familjen Haji som flyttat till en alpby i södra Frankrike för att starta en indisk restaurang. Sonen Hassan är en virtuos i köket men de får snart konkurrens med en prisad gourmetrestaurang på andra sidan gatan och den franske stjärnkocken vill till varje pris driva bort familjen. En fransk curry finns att ladda ner som e-bok här!

Romanen har även filmatiserats för ett par år sedan med den prisade Helen Mirren i en av huvudrollerna. Filmen blev 2015 nominerad till en Golden Globe och finns självklart att låna som Blu-ray eller DVD på Stadsbiblioteket. Klicka här för att reservera och hämta filmen på valfritt bibliotek i staden.

Kommentarer inaktiverade.