Arrangemang, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Spring Amina". Nypon förlag.

Månadens språk: Arabiska

Publicerat 17 mars 2016 | Av |

Under mars månad lyfter vi fram arabiska som månadens språk. Visste du att vi har flera hyllor med arabiska böcker och att de lånas flitigt?

Under mars lyfter vi fram arabiska och tipsar extra mycket om böcker på detta språk. Vi visar litteratur och andra medier på arabiska på flera ställen i biblioteket och på digitala biblioteket vill vi inte vara sämre!

Språket arabiska finns i två olika former där högarabiskan, också kallad klassisk arabiska är den variant som används i skrift och massmedia i de länder där språket talas. Den variant som benämns nyarabiska är den talade formen av språket. I Nationalencyklopedin (NE), som är ett uppslagsverk på nätet, kan du läsa mer om språkets historia och det arabiska skriftspråket. Vad som är bra med NE är att information som finns där är skriven av kontrollerade källor till skillnad från exempelvis Wikipedia där vem som helst kan lägga upp eller uppdatera information. NE är tillgänglig på Stadsbiblioteket genom att du går in på länken som finns på Göteborgs hemsida.

Vi vill tipsa om att det på Stadsbibliotekets hemsida för e-böcker nu finns några barnböcker på arabiska. Dessa böcker är titlar som nyligen översatts från svenska till arabiska och som sedan i januari i år finns i vårt bestånd av e-böcker. En av titlarna som finns att ladda ner är Spring, Amina! som är skriven av Annelie Drewsen och Fahed Al Mulki och boken ger förståelse för hur livet kan ha sett ut för ensamkommande barn och vad de upplevt innan de kom till Sverige.

Ett annat tips är Mårten Melins lättlästa bok Så sjukt kär som tar upp ämnen som skola, vänskap och kärlek. Böckerna kan läsas i en smartphone, surfplatta eller dator. För att veta hur du går tillväga kan du gå in på den här sidan för att läsa hur du gör för att läsa e-böcker.

För dig som läser på arabiska och som gärna vill läsa digitala dagstidningar och tidskrifter på språket finns appen PressReader som du kan använda på Stadsbiblioteket. Just nu finns där hela 109 publikationer på arabiska och du kan ta del av dessa helt kostnadsfritt på biblioteket. Gå in på den här sidan för att se hur du gör eller fråga en bibliotekarie på Stadsbiblioteket. Vi hjälper gärna till!

Kommentarer inaktiverade.