Arrangemang

Petrus Dahlin, foto: Pierre Björk. Monica Zak, foto: Bengt Oberger

Litteraturveckan i Göteborg 2019

Publicerat 28 mars 2019 | Av |

Nu är det bråda dagar för många av landets barn- och ungdomsförfattare och illustratörer! Mellan 1-5 april är det nämligen dags igen för Litteraturveckan här i Göteborg! Då kommer ca 12000 skolbarn få möta en författare.

Nästan 50 författare från norr till söder kommer till Göteborg för att under en vecka åka runt till skolorna och träffa klasser. En fantastisk möjlighet för barn och unga att få bli inspirerade och få ställa den där frågan som de har gått och funderat på. Och för författarna att få möjlighet att möta sina läsare och träffa varandra.

Litteraturveckan i Göteborg är unik i sitt slag och är ett stort samarbetsprojekt mellan stadens barnbibliotekskonsulent, Skolbibliotekscentralen, barnbibliotekarier, skolbiblioteksansvariga och pedagoger ute i stadsdelarna. Litteraturveckan är en årlig tradition i Göteborg som har arrangerats sedan 1990-talet.

Monika Zak

Monika Zak är en av de författare som har deltagit i Litteraturveckan under många år. Sedan debuten som barn- och ungdomsboksförfattare 1971 har det blivit hela 61 böcker! Hennes bok Alex dogboy om gatupojken Alex i Honduras får nog sägas vara en modern klassiker som har engagerat många barn sedan den gavs ut.

Hej Monica Zak! Nu är det snart dags för Litteraturveckan här i Göteborg. Hur många gånger har du medverkat i den?

Otaliga gånger, minns inte antalet. Litteraturveckan är alltid lika givande, inte bara för att jag får träffa så många läsare utan också för att jag får träffa kollegor från hela Sverige. För oss författare är Litteraturveckan unik.

Har du något särskilt minne från Litteraturveckan du vill dela med dig av?

Åk 1 och 2 på Björken, Herrgårdsskolan som läst Ava och hunden som kom bort och skrivit egna helt otroligt roliga berättelser om Ava. Jag blev så förtjust och inspirerad att jag skev två böcker till, Beva och kärleken och Ceva och skridskorna. Mina positiva erfarenheter från Herrgårdsskolan har jag fört vidare och fått barn runt om i landet att skriva och illustrera egna Ava och Beva -berättelser.

Vad tycker du är det bästa med att komma ut och göra klassbesök?

Att se hur böckerna fungerar. Varje gång får jag ny energi plus tips om vad jag borde skriva om nästa gång.

Du verkar ha levt ett väldigt äventyrligt liv och besökt många länder runt om i välden. Vill du berätta något om det?

Några av mina mest lästa böcker just nu är böckerna om gatubarnet Alex Dogboy i Honduras. Under en reportageresa stötte jag på ett gatubarn som levde med sina hundar på gatorna i Tegucigalpa. Han gjorde ett så starkt intryck på mig att jag reste tillbaka och tillbringade en månad tillsammans med gatubarn och stans allra fattigaste. Resultat: boken Alex Dogboy. Sedan dess har jag rest tillbaka flera gånger och skrivit två böcker till, Tredje kärleken och Säg Alex, bara Alex plus novellsamlingen Dogboy är död. I maj i år reser jag tillbaka igen, inte för att skriva några fler böcker därifrån utan för att hälsa på mina många vänner, bland annat före detta gatubarn. Jag kommer att ha med mig en stor bunt med brev till den person som inspirerat mig till huvudpersonen Alex Dogboy, bland annat har jag redan fått en massa brev från en skola i Göteborg.

Dina senaste böcker är Börja läsa -böckerna om Ava, Beva och Ceva. Kommer du att fortsätta skriva dig igenom alfabetet?

Tror det. Har i alla fall redan skrivit om en Deva.

Petrus Dahlin

Petrus Dahlin har många strängar på sin lyra och har skrivit allt från filosofiska bilderböcker till deckare och rysare. 2016 vann han Bokjuryn i kategorin 9-12 år med boken “Kurragömma”. Och många är nog de barn i mellanåldern som kan rabbla titlarna på hans allra rysligaste böcker i sömnen.

Hej Petrus Dahlin! Nu är det snart dags för Litteraturveckan igen här i Göteborg. Hur många gånger har du varit med?

Oj, det har jag ingen riktig koll på men jag kan tänka mig att det närmar sig tio gånger.

Har du något särskilt minne från Litteraturveckan som du vill dela med dig av?

Jag förfäras över hur stora skillnaderna är mellan olika skolor. Trasiga stolar och bråk i korridorerna i den ena skolan och lugn, resurser och harmoni i den andra. Men överallt hittar man barn som vill och tror på framtiden.

Du kommer att ha ett fullspäckat schema under Litteraturveckan och träffa 20 klasser på 5 dagar! Hur laddar man inför något sådant?

Man trycker på hjärnans reset och försöker nolla sig själv. Det viktiga är att möta varje barn och varje fråga som om det vore första gången. Det gäller att se dem alla som en möjlighet: bland klasserna finns det barn som jag kan omvända till läsare och locka till att bli författare.

Du har ju skrivit böcker inom flera olika genrer, allt från bilderböcker till humor och rysare. Vilken genre tycker du är roligast att skriva inom? Och vilken tycker du kan vara den svåraste?

Det roligaste är just att utmana mig själv. Att prova vad jag kan (och inte kan lika bra) och vad jag går igång på. Men vare sig jag skriver deckare, skräck, humor eller fantasy så gillar jag att utgå från den verklighet vi ser och sedan vrida på den, skapa något lite skevt, något mystiskt eller magiskt.

I mitten av april kommer din nästa bok. Vad kan du berätta om den?

Boken som ska heta Bara den svagaste överlever skrev jag för att ha någonstans att gömma mig. Värden är för stunden full av halvgalningar och människor som inte vill göra något för att stoppa klimatförändringarna. Så jag skapade en djup skog där människor lever ett enklare liv som huvudpersonen Filix Wood hamnar i. Ett litet paradis för mig själv helt enkelt. Men det är ju tyvärr så att där det finns människor finns det också konflikter. I den här världen tror de alla att kraft ska med kraft förgås. Och där hamnar Filix, den klena dataspelande killen från storstan.

Du verkar också vara ett stort fan av serier. Har du någon favoritserie du vill tipsa om?

Den sommaren av Jillian Tamaki och Mariko Tamaki har en stämning som är fantastisk och utnyttjar mediet till max. Serien handlar två tonårstjejer som är sommarlovsvänner. Men den här sommaren blir inte som de tidigare. Bland det bästa jag läst!

 

Klara März – Koordinator, Stärkta bibliotek – Staden där vi läser