Landguiden
Ibland vill man veta något om ett annat land. Kanske för att man ska resa dit, eller till och med flytta dit. Eller så har man träffat någon från ett annat land och är nyfiken.
Och då räcker inte alltid resehandböcker. Tur att databasen Landguiden finns då.
I boken En tripp till Indien av William Sutcliffe som handlar om Dave som ska göra sin obligatoriska backbackerresa genom Indien finns en rolig scen. Efter att ha testat yoga och ashram och vegetariska currysar och ha legat pårökt med massa jämnåriga pretentiösa backbackers och diskuterat Indiens ”sanna natur”, träffar han en engelsk utrikeskorrespondent på tåget. Journalisten börjar prata med Dave om landets inrikespolik, nationella konflikter och nyvalet i landet och Dave inser att han faktiskt inte vet någonting om landet han tillbringat flera månader i. Han vet inte ens vad presidenten heter.
Det där kan jag känna igen mig i. Resehandböcker är jättebra på att beskriva sevärdheter, hotell och restauranger men om man vill veta något om hur det faktiskt är att bo i ett land, med skolsystem, arbetstillfällen, sjukvård, befolkningspyramid, statsskick och allt annat som påverkar de som faktiskt bor där i vardagen, så krävs det något annat.
Antingen kan man låna de små häftena Länder i fickformat hos oss (utgivna av utrikespolitiska institutet) eller så kan man titta i databasen Landguiden som innehåller samma information. I databasen kan man dessutom få information om internationella organisationer som EU och NATO eller världskonflikter som Israel-Palestina-konflikten. I filmen här ovan får du en genomgång av allt du kan göra.
Landguiden passar såklart också väldigt bra för skolarbeten.
Du hittar länkar till våra databaser A – Ö på Göteborgs stads hemsida. Du kan antingen klicka på länken till Landguiden om du sitter vid en biblioteksdator och komma in direkt eller så klickar du på Logga in hemifrån och loggar in med lånekort och PIN-kod. Databasen kräver alltså ett abonnemang men det har vi redan ordnat med så att du kan använda den!