Film

Detalj från DVD-omslag till Akira Kurosawa - Samurai masterpiece collection.

Kurosawa

Publicerat 9 mars 2017 | Av |

Vi som köper in filmer på biblioteken blir extra glada när ett filmbolag ger ut en box med filmklassiker som inte funnits att köpa med utlåningsrättigheter tidigare.

Boxar att ta med på semestern eller bulktitta på en regnig helg och som ger oss möjlighet att ta del av en bit av filmhistorien. För något år sedan gav Studio S ut Akira Kurosawa – Samurai masterpiece collection med 6 filmer av den japanske regissören.

Akira Kurosawa (1910-1998) var till en början konstnär men bytte karriär när han fick arbete som regiassistent och lärde sig filmgenren. 1943 gjorde han sin egen regidebut med Sanshiro Sugata, en film om judo och jujitsu. Hans samuraifilmer blev en genre i sig och de här filmerna ingår i boxen:

Rashomon – Demonernas port (1950) handlar om en rättegång. Tajomaru står anklagad  för mord på en samuraj och våldtäkt på sin hustru. När alla har avlagt sin version av händelsen (den döde mannen genom ett medium) står det inte helt klart vem som är mördaren. Det här var Kurosawas genombrott i västvärlden när den vann guldlejonet på Venedigs filmfestival..

De sju samurajerna (1954) som förmodligen är den mest sedda och älskade av hans filmer och som har inspirerat bl.a. Sergio Leone till att göra westernfilm på samma tema. En by hyr in sju samurajer för att hindra ett rövarband att stjäla deras skörd. Fantastiska stridsscener, oväntade vändningar och spännande ända till slutscenen.

Blodets tron (1957) bygger på William Shakespeares pjäs Macbeth men utspelar sig i medeltidens Japan. Samurajen Washizu får spådomar från en häxa som börjar slå in och hans fru försöker övertala honom att mörda en rival. En klassisk berättelse om intriger, mord och hämnd.

Den vilda flykten (1958) utspelar sig under en klanstrid på 1500-talet. Två giriga bönder hoppas på en stor belöning när de hjälper en prinsessa och en samuraj genom fiendeland.

Yojimbo – Livvakten (1961) är delvis baserad på Dashiell Hammetts roman Röd skörd. En ensam samurai kommer till en by där två rivaliserande familjer försöker ta makten. Han löser problemet genom att erbjuda sin tjänst som livvakt åt båda familjefäderna.

Sanjuro (1962) är en slags fortsättning på Yojimbo. Samma ensamma vandrande samurai möter en grupp unga krigare och hjälper dem att få bukt med korruption och förräderi som råder i deras by.

I alla 6 filmerna spelar Kurosawas favoritskådespelare Toshiro Mifune (1920-1997) någon av huvudrollerna. Deras samarbete varade i 16 filmer och 18 år men efter motsättningar fortsatte Mifunes karriär både i Japan och utlandet även om han för alltid är mest förknippad med att spela samurai.

Kommentarer inaktiverade.