Appar & Internet, Facklitteratur, Spel

Jag bygger min värld av fyrkanter

Publicerat 5 september 2013 | Av |

I mitt hem handlar mycket om block av olika slag. Det råder nämligen en Minecraft-feber hemma hos oss.

Första gången jag hörde talas om Minecraft var när mina vuxna vänner började spela detta spel för ett par år sedan, och nu verkar det som om var och vartannat barn spelar detta spel. Minecraft var från början tänkt som ett vuxenspel, men passar även mycket bra för barn. Eftersom det är ett vuxenspel, så finns det en del läskiga inslag som zombies, spindlar och något som kallas creepers, som är ett slags exploderande figurer. Det går dock bra att slå av alla läskigheter och välja Peaceful mode – så behöver man inte oroa sig för att det ska dyka upp några zombies på natten. Skönt.

Vad gör man i Minecraft?

Vad är det då man gör i Minecraft egentligen? Allt handlar alltså om att bygga. Du bygger med pixliga fyrkanter, som ger spelet en sorts retrokänsla. Blocken blir lite som Lego-klossar och du kan bygga byggnader och likande. Det finns ett läge där du måste arbeta ihop resurser så du kan bygga, och ett läge där du har helt obegränsat med resurser och kan bygga helt fritt. Det är ett väldigt kreativt spel, eftersom du kan bygga nästan vad som helst med dessa fyrkanter. Hemma hos oss är det själva byggandet som är det roliga, inte så mycket vad annat man kan göra i spelet. Det ska bara byggas och byggas på olika sätt. Gärna med mycket brinnande lava och dynamit. Och en massa fyrkantiga djur. Om du vill fördjupa dig i vad Minecraft går ut på så finns det en mycket bra genomgång på Pappas appar, en sida som recenserar spel för barn.

Spelet kan spelas tillsammans med andra eller ensam. Om du ska kunna spela tillsammans med någon bör du spela på dator eller sitta på samma trådlösa nätverk. Minecraft började som ett spel för datorer, men nu kan man även spela det på Iphone, Ipad och Android. Spelet kostar pengar, men det finns en gratisversion där man kan prova spelet. Begränsningen i gratisversionen är att du där inte kan spara din värld och att du har färre typer av block att bygga med.

Provspela och läs om Minecraft

Är du nyfiken på att testa Minecraft? På våra Ipadar på Stadsbiblioteket Dynamo finns spelet. Välkommen in att prova!

Om du inte bara vill spela, utan även vill veta lite om hur spelet kom till så kan du låna boken Minecraft: Block, pixlar och att göra sig en hacka av Daniel Goldberg och Linus Larsson. Där berättar skaparen av Minecraft, Markus ”Notch” Persson om hur han fick idén till spelet och om sitt liv.

Toca Builders

För mindre barn har det kommit ett spel som på många sätt har inspirerats av Minecraft. Toca Builders heter det. Här handlar det också om att man på en spelplan kan bygga med olika block. Tills sin hjälp har man olika figurer som kan hjälpa en att bygga och färglägga blocken på olika sätt. Här kan du se en film som visar hur det fungerar. Toca builders kan man spela på Android, Iphone och Ipad. Appen kostar pengar.

Toca Builders finns på våra Ipadar på Stadsbiblioteket Miini. Välkommen in och prova.

Kommentarer inaktiverade.